Denník N

Kalavská dva mesiace vie, aké nežiaduce účinky mal na pacientov liek z Kuby, zatiaľ ich však tají

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo neodpovedá, aké nežiaduce účinky zistil Štátny ústav pre kontrolu liečiv pri kubánskom lieku. Ten dohodol Robert Fico ako formu deblokácie kubánskeho dlhu.

Okolo kubánskeho lieku, ktorým sa lieči takzvaná diabetická noha, je stále veľa nejasností. Ministerstvo najnovšie nechce prezradiť, aké mal u našich pacientov nežiaduce účinky.

Ide o liek, ktorým Kuba spláca svoj starý dlh. Tento diabetický liek pacienti na Slovensku užívali od jesene 2017, pred štyrmi mesiacmi však ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská jeho používanie zastavila pre podozrenie, že u jedného pacienta mohol spôsobiť rakovinu. Jeho používanie dodnes nepovolila.

Potom, ako sa objavil pacient s podozrením na rakovinu, ministerka požiadala Štátny ústav pre kontrolu liečiv, aby zistil, aké nežiaduce účinky mali pacienti, ktorí liek dostali. Ide o liek, ktorý u nás ani v Európe neprešiel klasickým schvaľovacím procesom, a tak u nás nie je registrovaný. Sme prvou krajinou Únie, kde sa liek používa.

Kontrolóri správu dokončili

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tak urobil správu o tom, aké nežiaduce účinky zaznamenali u pacientov, ktorí tento liek na Slovensku dostali. Správu poslali ministerstvu zdravotníctva začiatkom júna tohto roku.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kubánsky liek

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie