Denník N

Stabilita v Ázii už nie je taká istá ako v minulosti

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Môže sa stať, že sa v budúcnosti budeme na dnešok pozerať ako na dobu, keď sa momentálne ekonomicky najúspešnejšia časť sveta začala rozpadať.

Autor je predseda americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Históriu môžeme v každom momente vnímať ako snímku, ktorá nám povie, kde sme, alebo ako pohyblivý film, ktorý nám povie nielen to, kde sme, ale aj to, kde sme boli a kam možno smerujeme. Toto rozlíšenie predstavuje obrovský rozdiel.

Vezmite si trebárs východnú Áziu a Pacifik. Jednoduchý záber ukáže región nažívajúci v mieri, stabilné spoločnosti, rastúce ekonomiky a pevné spojenectvá, ale filmový pohľad je povážlivo menej upokojujúci.

Celkom ľahko sa totiž môže stať, že sa v budúcnosti budeme na dnešok pozerať ako na dobu, keď sa momentálne ekonomicky najúspešnejšia časť sveta začala rozpadať.

Medzi Kóreami a Japonskom

Jedným z dôvodov je Severná Kórea. Vojne sme sa nevyhli preto, že táto krajina urobila niečo, čo by znížilo hrozbu, ktorú predstavujú jej jadrové zbrane a balistické strely, ale preto, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa nepodložila svoje ohnivé slová skutkami. Odkedy prezident minulý rok začal samity s Kim Čong-unom, severokórejská jadrová a raketová hrozba v skutočnosti ešte narástla.

Neexistuje dôvod veriť, že by sa Kimov režim vôbec niekedy denuklearizoval. Otázkou je skôr to, či odsúhlasí zastropovanie jadrového programu výmenou za oslabenie sankcií. A ak tak urobí, či bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie