Denník N

Ako stredoeurópski populisti prehrali hru o úniové tróny

Laura Kövesiová, kandidátka na riaditeľku Európskej prokuratúry. Foto – TASR/AP
Laura Kövesiová, kandidátka na riaditeľku Európskej prokuratúry. Foto – TASR/AP

Najpravdepodobnejším riešením otázky regionálnej inklúzie bude, že sa hlavou európskej prokuratúry stane Rumunka Laura Codruțová Kövesiová. Lenže pre populistov to bude len ďalší úder.

Autor je poľský sociológ

Konvenčné vysvetlenie toho, že Európsky parlament minulý mesiac schválil Ursulu von der Leyenovú na post šéfky Európskej komisie, hovorí, že ju do tejto pozície pretlačili populisti zo strednej a východnej Európy.

Tak to však nie je. Keby ju tieto strany skutočne podporovali, v bruselskom parlamente by získala oveľa viac hlasov než len tesne nad polovicu hlasov, a to najmä ak vezmeme do úvahy, že mala oficiálnu podporu tak stredopravej Európskej ľudovej strany, ako aj liberálov z frakcie Obnovme Európu.

Čo od nej môžu chcieť?

Je pravdou, že populistickí europoslanci z poľskej strany Právo a spravodlivosť a z maďarského Fideszu sa tvrdo postavili proti holandskému socialistovi Fransovi Timmermansovi, ktorý hlasne odsúdil obe strany za ich porušovanie úniových noriem a vlády práva. Tieto partaje nemali chuť ani na to, aby posilnili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý novú predsedníčku podporoval a vraj aj navrhol.

Optimálnym riešením pre de facto vládcu Poľska Jarosława Kaczyńského i pre maďarského premiéra Viktora Orbána bolo, že von der Leyenová v europarlamente prejde, ale tou najmenšou možnou väčšinou. Zdá sa, že europoslanci za tieto strany dostali inštrukcie hovoriť, že za ňu hlasovali, i keď tak v skutočnosti neurobili.

Keby niekdajšia nemecká ministerka obrany prehrala, bola by to dostatočná odplata za dvojnásobné odmietnutie europoslankyne za PiS a bývalej poľskej premiérky Beaty Szydłovej na post predsedníčky výboru pre zamestnanosť. Navyše, všetko sa to dialo v tom istom čase, keď sa Krzysztof Szczerski, taktiež podporovaný PiS, neúspešne uchádzal o post zástupcu generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie.

Keďže však von der Leyenová nakoniec parlamentom prešla, populisti sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie