Denník N

Prieskum medzi Európanmi odhalil rozmanitosť národných bludov

Sťažujeme sa na sucho, ale na klimatickú zmenu neveríme. Foto N – Tomáš Benedikovič
Sťažujeme sa na sucho, ale na klimatickú zmenu neveríme. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa najnovšieho Eurobarometra sa väčšina Európanov zhodne, že Európska únia je dobrý projekt, ale inak sa vo svojich názoroch pozoruhodne líšia.

Keď francúzsky filozof René Decsartes vyslovil slávnu vetu „Myslím, teda som“, nebola to oslava ľudskej mysle ani človeka. Chcel tým povedať, že jedinou istotou v neistom svete, ktorého skutočnú podobu nepoznáme, je naša schopnosť si o ňom niečo myslieť, hoci aj nerozumne. Iste by sa potešil, ako mu dáva dnešok za pravdu: každý z nás si niečo myslí, aj keď sú to často bludy, ktoré s realitou nemajú nič spoločné a existujú len v našich mysliach.

Pre politický život to znamená, že jediná významná skutočnosť je tá, na ktorú máme nejaký názor. Niekedy je rozumný, lebo je v súlade s našou skúsenosťou, inokedy – ak nemáme žiadnu skúsenosť – je to len blud, ktorému sme podľahli preto, lebo nám ho niekto vnucuje. Najčastejšie politici.

Nedávny prieskum verejnej mienky Európanov (Eurobarometer z júna tohto roku) ukázal, že jednotlivé národy sa až groteskne líšia v niektorých bludoch, čím mimovoľne potvrdzujú inak milú rozmanitosť kultúr.

Európska komisia potešene konštatuje, že sa zvýšila dôvera v Európsku úniu (je najvyššia od roku 2009), vyše 60 % Európanov je optimistických, pokiaľ ide o budúcnosť EÚ a dôvera v Brusel a Európsky parlament je vyššia ako dôvera v národné vlády a parlamenty.

Slováci a Česi

Zaujímavejšie sú však iné zistenia z tohto prieskumu. Napríklad, že Slovákov oveľa viac než priemerného Európana trápia zvyšujúce sa náklady na život (37 % ku 21 %) a stav zdravotníctva a sociálnych istôt (36 % ku 21 %). A naopak, hrozby príchodu imigrantov na Slovensko sa obáva len 7 % obyvateľov, kým európsky priemer je 17 %.

Tieto názory obyvateľov Slovenska sú zrejme rozumné a v súlade so skúsenosťou, ktorú na vlastnej koži zažívame: zdravotníctvo je zlé a imigranti tu nie sú.

Z porovnania výsledkov sa taktiež dá vypozorovať, že napríklad v Česku je zdravotníctvo výrazne lepšie (ako problém ho pociťuje len 20 % Čechov), ale dá sa posúdiť aj miera bludu: ani v Česku nie sú imigranti, ale obavy z ich príchodu má 16 % Čechov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie