Denník N

„A oni povedia, že ideme na takomto hurhaji!“ Ako robiť festival pre dedinčanov a prečo to nemusí byť dobrý nápad

Atmosféra 2019. Foto N – Robert Barca
Atmosféra 2019. Foto N – Robert Barca

Lúka okolo starého duba za obcou Hontianske Nemce sa počas jedného augustového víkendu premení na jedno z najživších miest na Slovensku. Ani posledný víkend to nebolo inak. Festival Atmosféra sa po ôsmich ročníkoch pomaly, ale isto stáva fenoménom. Kto ho raz navštívi, chce sa vrátiť.

Počas dvoch dní tu vystúpili Billy Barman, Fallgrapp, Medial Banana, Puding Pani Elvisovej, Longital Suita, B-Complex či jediný zahraničný hosť, česká kapela Zrní, a ďalší. Okrem koncertov sa tu konalo množstvo workshopov, diskusií, premietaní, prednášok, predstavení pre deti a čítačiek. Prechádzku areálom ste mohli začať pri stane Duša, prešli ste Diskusným lesom a Dierou až po detský kútik Pod hruškou; v neďalekom Dub stagei (pod dubom) už hralo bábkové divadlo. Cestou k hlavnému pódiu ste sa mohli zastaviť a vychutnať si pestré jedlo od viacerých predajcov, ktorých na Pohode vychválil aj foodbloger Čoje.

Ale zaujímavejšie než program je niečo iné. Zakladateľka a riaditeľka festivalu Grétka Pavlovová nám minulý týždeň v rozhovore hovorila o tom, že napriek jej snahe priviesť na festival miestnych sa z Atmosféry stáva celoslovenský fenomén a navštevuje ju len málo ľudí z regiónu Hontianskych Nemiec či priľahlej Krupiny. Organizátori a ľudia, s ktorými sme sa stretli, hovoria, že miestnych môže chodiť na festival maximálne 5 percent. Prečo je to tak? Prečo sa kvalitnejšej kultúre nedarí presadiť v miestnej komunite?

Pozhovárali sme sa preto s miestnymi obyvateľmi. Zaujímalo nás, ako vnímajú iniciatívu mladých organizátorov a to, že im do obce príde počas jedného víkendu tritisíc ľudí z celého Slovenska.

Cesta na festival. Foto N – Robert Barca

Súčasťou podujatia boli aj diskusie a workshopy pre deti a mládež. Foto N – Robert Barca

Odrádza ich aj cena

Okolo areálu festivalu je chatová oblasť. V domoch sa nebýva, nie je to ani obytná zóna. Aj preto sa môže festival konať priamo za ich plotmi, a neruší pritom nočný pokoj. Festival sa nenachádza v obci Hontianske Nemce, ale asi tri a pol kilometra za dedinou. Na lúke pod úpätím Štiavnických vrchov.

„Na začiatku som sa to snažila robiť len pre miestnych ľudí, to bola tá myšlienka – priniesť sem niečo, ukázať, že sa to dá. Strašne som sa s tým však trápila. Chcela som to pre nich robiť prístupné, napríklad dobrovoľným vstupným,“ hovorí hlavná organizátorka Gréta Pavlovová.

Tento rok mali obyvatelia Hontianskych Nemiec vstupné s päťeurovou zľavou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie