Denník N

„Liečivé kryštály“ neliečia. Ťažia ich aj deti v otrockých podmienkach

Ezoterici radia, že na alergiu je dobrý jantár a na depresiu zelený turmalín. Vedci sa však zhodujú, že „liečivé kryštály“ sú pseudovedeckou alternatívnou medicínou a prirovnávajú ich k horoskopom. Foto – Adobe Stock
Ezoterici radia, že na alergiu je dobrý jantár a na depresiu zelený turmalín. Vedci sa však zhodujú, že „liečivé kryštály“ sú pseudovedeckou alternatívnou medicínou a prirovnávajú ich k horoskopom. Foto – Adobe Stock

Takzvané liečivé kamene účinkujú len ako placebo. Ich ťažba je spojená s porušovaním ľudských práv, ničením životného prostredia, konfliktom a korupciou.

Ruženín je pomocníkom pre ženy, ktoré zažili rôzne traumy, zneužitia, cítia bolesť alebo, naopak, necitlivosť a majú problémy so ženskými orgánmi.

Na svojej stránke Hvězdné duše to píše „pracovníčka svetla“ a „sprievodkyňa hviezdnych duší“ Sahhu-Arah (NadDuša). Podľa nej „surový kryštál ruženínu lieči traumy, bloky a energie strachu alebo bolesti, ktoré sa ženám stali počas mnohých životov a tieto záznamy si nesú ďalej“.

Kryštál podľa nej vysiela liečivý lúč do ženského lona a lieči neaktívne a necitlivé časti „posvätného lona“, z ktorého tak odchádza všetko negatívne.

Kameň má údajne „Vedomie“ a všetko, čo robí, je „pre vaše najvyššie dobro“.

Vraj nabíjajú pozitívnou energiou

Podobné výnimočné vlastnosti pripisujú drahým kameňom aj mnohí iní ezoterici a predajcovia „liečivých kameňov“ na Slovensku a v zahraničí.

Zákazníkom radia, aby si kamene vyberali podľa znamení v horoskope a zdravotných problémov, ktoré ich trápia. Na alergiu je vraj dobrý jantár, na depresiu zelený turmalín, na bolesti hlavy jantárový náhrdelník a na kĺby azurit.

O kamene sa treba starať, a keď ich umývate, pri čistení „môžete poprosiť o pomoc anjelov“, aby sa „kamienok zbavil pút“, ako sa píše na stránke liecive-kamene-krystaly.sk.

Liečivé kamene sa odporúča nosiť so sebou vo vrecku, na náhrdelníku alebo radia uložiť ich pod vankúš na posteli. Prikladajú sa aj na čakry, ktoré alternatívci považujú za akési centrá či uzly životnej energie čchi a myslia si, že sa v nich spája fyzické telo s tým astrálnym.

Drahé kamene majú údajne moc nabiť človeka pozitívnou energiou, zahnať tú negatívnu a pôsobia aj ako prevencia pred chorobami.

Takzvané liečivé kamene fungujú iba v mysliach ezoterikov. Foto – Adobe Stock

Kritika vedcov

Rádiológ Maroš Rudnay z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a spoluzakladateľ webu Lovci šarlatánov však pre Denník N povedal, že liečivé kamene sú „na úrovni horoskopov a stredovekých povier“ a že na zdravie nemajú žiadny vplyv.

S tým súhlasí aj mineralóg Daniel Ozdín z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý označil liečivé schopnosti drahých kameňov za „nezmysel“.

Reči o čakrách a vedomí kryštálov označila česká evolučná biologička Lenka Příplatová za vyjadrenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pseudoveda

Veda

Teraz najčítanejšie