Denník N

Predvolebná kampaň na Taiwane: Zvíťazí populizmus?

Oslavy Národného dňa Taiwanu v Tchaj-peji 10. októbra 2017. Foto – TASR/AP
Oslavy Národného dňa Taiwanu v Tchaj-peji 10. októbra 2017. Foto – TASR/AP

Čo robí populistická „kórejská ryba“ v taiwanskej predvolebnej kampani?

Autorka pôsobí v Stredoeurópskom inštitúte ázijských štúdií (CEIAS).

V súčasnosti prednáša na Tchaj-pejskej univerzite.

Populizmus dorazil už aj na malý ostrov, ktorý sa vo svete často prezentuje ako jediná kultúrne čínska demokracia. Taiwan má diplomatické vzťahy len so 16 krajinami sveta, keďže Čína blokuje taiwanské diplomatické snahy politikou „jednej Číny“, ku ktorej sa hlási napríklad aj Slovensko. Napriek tomu má Taiwan vlastnú vládu a aktuálne prebieha kampaň pred prezidentskými voľbami, ktoré budú 11. januára 2020. Táto kampaň ostro polarizuje taiwanskú spoločnosť.

Na úvod je dôležité si ujasniť taiwanský stranícky systém, ktorý sa vyznačuje dvomi silnými (a niekoľkými menšími, menej významnými) stranami. Prvou je Národná strana (KMT, patrí do modrej koalície strán), ktorá bola založená krátko po revolúcii v Sinchaj v roku 1911. Strana vládla Číne až do roku 1949, keď prehrala v občianskej vojne s komunistickou stranou a stiahla sa na Taiwan, kde pokračovala v autoritatívnom spôsobe vlády až do roku 1971. Je považovaná za pročínsku stranu.

Druhá je Demokratická progresívna strana (DPP, patrí do zelenej koalície strán), ktorá vznikla ako opozícia voči vláde jednej strany KMT. Z pôvodného hnutia Tchang-waj, v preklade „mimo KMT“, vznikla v roku 1986 strana DPP, ktorá bojuje za obmedzenie čínskeho vplyvu a za oficiálne vyhlásenie nezávislosti Taiwanu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie