Denník N

Prečo sú za masové vraždy spáchané strelnou zbraňou zodpovední takmer výlučne muži?

Spomienka na obete masakra v El Paso. Foto - TASR/AP
Spomienka na obete masakra v El Paso. Foto – TASR/AP

Ženy vraždia podstatne menej ako muži. A keď už vraždia, vyberajú si iné spôsoby, napríklad jedovaté látky alebo založenie požiaru.

Najnovšie prípady masovej streľby v Spojených štátoch, keď dvaja vrahovia zabili v priebehu necelých 24 hodín 31 ľudí v obchodnom dome v El Paso a pri bare v Daytone, opäť otvorili debatu o motivácii páchateľov, ich charakteristikách a o tom, či sa takýmto útokom dá zabrániť. V tom čase ešte zomreli traja ľudia pri streľbe na festivale cesnaku v Kalifornii, ale za masovú streľbu sa považuje až udalosť so štyrmi a viac obeťami.

K tomu sa samozrejme pridala aj diskusia o politickej zodpovednosti tých, čo odmietajú reguláciu predaja zbraní a prísnejšie lustrovanie zákazníkov, čo si ich kupujú. Alebo o tom, či vinu nesie aj rétorika prezidenta Trumpa nenávistná k menšinám, či rozmach bieleho supermacizmu.

Objavili sa i názory o vplyve násilných počítačových hier, hoci tento sa nepodarilo celkom preukázať, a ako upozornil vysvetľujúci text v New York Times, tieto hry sú v ázijských krajinách ešte populárnejšie ako v USA a z tých končín o masovej streľbe takmer nepočúvame.

Rovnaký text vyvracia i názor šírený aj prezidentom Trumpom, že za to, že niekto zoberie do ruky zbraň a začne strieľať po ľuďoch na verejnom priestranstve, môže jeho duševná choroba. Okrem toho, že to vedie k stigmatizácii duševne chorých, to nie je pravda. Len zlomok ľudí s duševnými chorobami má tendencie k násilnému správaniu.

Forenzný psychiater Michael Stone, ktorý skúmal prípady 350 zabijakov z minulosti, tvrdí, že 80 percent z nich malo problémy typu hnev, izolácia, depresívne nálady, odpor k niečomu alebo niekomu či žiarlivosť. To však nie sú výnimočné pocity, takmer každý z nás sa v istom bode svojho života musel s nimi vyrovnať a nestal sa z neho masový vrah.

Spoločný menovateľ: muži

Rovnako ako po podobných tragédiách, aj po týchto sa objavili i články upozorňujúce na to, že podstatnú väčšinu masových vrážd tohto typu spáchali muži a že to môže súvisieť s toxickou maskulinitou, o ktorej sa v posledných rokoch toľko hovorí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie