Denník N

Protestujúcim v Moskve i v Hongkongu môžeme pomôcť

Demonštranti s provizórnymi štítmi prechádzajú stanicou metra cestou na protest v Hongkongu. Foto TASR/AP
Demonštranti s provizórnymi štítmi prechádzajú stanicou metra cestou na protest v Hongkongu. Foto TASR/AP

Dokážeme identifikovať zasahujúcich policajtov, poznáme ich šéfov. Nič nám nebráni, aby sme ich sankcionovali.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Sú statoční, postavili sa proti brutálnym nepriateľom, no my sme bezmocní. Takéto zúfalstvo môžeme pociťovať pri sledovaní toho, ako moskovská polícia svojimi obuškami bije po nohách ľudí protestujúcich proti mareniu komunálnych volieb, i toho, ako hongkonská polícia používa podobné násilné metódy v údajne autonómnej niekdajšej britskej kolónii. Svet to sleduje, ale nerobí proti tomu nič.

Nie sme bezmocní, oni nie sú anonymní

V skutočnosti však bezmocní nie sme. Na začiatok by sme napríklad mohli identifikovať páchateľov. Čínsky režim má svoju vlastnú sledovaciu technológiu, obrovské databázy, sofistikované algoritmy a všadeprítomné kamery. Ale ako ukázali novinári z investigatívneho servera Bellingcat, ktokoľvek s dostatkom schopností a s počítačom môže robiť niečo podobné už tým, že dá dokopy a analyzuje verejne prístupné informácie. Moskovské úrady sú z toho vystrašené, a tak napríklad policajní šéfovia nariadili svojim podriadeným, aby si na sociálnych sieťach zmazali všetky osobné fotografie. Počas najnovších protestov mali niektorí policajti na tvári kukly a z čudných uniforiem, pripomínajúcich Hviezdne vojny, si dali dole všetky identifikačné znaky.

Ale fotografií dokumentujúcich násilie na predchádzajúcich protestoch je veľké množstvo a počas horúceho moskovského leta si môžu policajti z času na čas prilby sňať. Protestujúci sa tiež môžu snažiť získať mená dôstojníkov, ktorí ich vyšetrujú a vyhrážajú sa im, nehovoriac o tých, čo sa im vyhrážajú odseknutím prstov po tom, čo im zadržaní odmietnu poskytnúť odtlačky. Aj z Hongkongu máme k dispozícii dostatok záberov gangstrov s palicami, ktorí, zdá sa, zohrávajú v plánoch potlačiť prodemokratické protesty stále väčšiu úlohu.

Jednoducho, na začiatok stačí spojiť nejaké mená a tváre. Aj tá trocha pomenovania a zahanbenia zmenší pocit utláčateľov, že sú úplne nedotknuteľní. Vytvoriť v ich hlavách aspoň malú pochybnosť o dlhodobých dôsledkoch ich činnosti je lepšie ako nič.

Pozrime sa aj na šéfov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie