Denník N

Uznávaný priemyselník Rosina pomôže SNS s jej kanónmi, získal 15 percent zákazky

Zbraňové veže na 25 húfnic vyrobí Rosinova firma Matador Industries z Dubnice nad Váhom. Foto - TASR/Konštrukta
Zbraňové veže na 25 húfnic vyrobí Rosinova firma Matador Industries z Dubnice nad Váhom. Foto – TASR/Konštrukta

Známy podnikateľ, ktorý je poradcom Petra Pellegriniho, získal subdodávku v obchode, ktorý schvaľovala Pellegriniho vláda.

Keď sa známy priemyselník Štefan Rosina stal na jeseň poradcom premiéra Petra Pellegriniho, bolo jasné, že skôr či neskôr získa od jeho vlády aj nejakú štátnu zákazku. Nie primárne preto, že sa pozná s politikmi, ale preto, že skupina Matador rodiny Rosinovcov je taká významná, že prirodzene robí aj biznis so štátom.

Paradoxom je, že touto zákazkou sa napokon stal obchod, ktorý vôbec nezapadá do štýlu Rosinovho podnikania. Strojárenská spoločnosť Madator Industries z Dubnice nad Váhom, ktorú vlastní Štefan Rosina s bratom Miroslavom, získala subdodávku na výrobu nových húfnic pre armádu. Konkrétne majú na tieto húfnice vyrobiť zbraňové veže za 27,5 milióna eur s DPH.

„Disponujeme silným kolektívom technikov a technológov, ktorí sú schopní zvládať náročnú prípravu výroby, vrátane špeciálnych tepelne spracovaných legovaných materiálov, neštandardných postupov zvárania,“ napísala Denníku N hovorkyňa Matadoru Michaela Bereta.

Denník N v sérii niekoľkých článkov upozornil, že nákup 25 nových húfnic je čisto straníckym nákupom, ktorý si vymysleli nominanti Andreja Danka na ministerstve obrany.

Armáda nové kanóny v takomto počte nepotrebuje. Oveľa akútnejšie potrebuje obrnené vozidlá, potrebuje opraviť súčasnú techniku, potrebuje opraviť kasárne a v neposlednom rade potrebuje obyčajné tričká a maskáče pre vojakov, ktorí si dnes túto výstroj bežne zháňajú cez Facebook.

Generáli vysvetlili nominantom SNS, že keď už chcú kupovať húfnice, stačí osem kusov. Nominanti Andreja Danka si však od stola vymysleli dvadsaťpäť húfnic za celkovo 172 miliónov a tento nákup napokon v máji 2018 pretlačili cez Pellegriniho vládu.

Celý nákup má teda s najväčšou pravdepodobnosťou iba jeden cieľ: vyviesť štátne peniaze cez rôzne subdodávky do súkromných rúk, kým prídu parlamentné voľby, po ktorých SNS zrejme na obrane skončí.

Iná liga než Výboh alebo Široký

Prečo takýto typ obchodu k Rosinovmu príbehu nepasuje?

Podnikateľská rodina Rosinovcov v 90. rokoch sprivatizovala

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojenské nákupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie