Denník N

Sulík: Nálady na výmenu lídra treba vyventilovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS Richard Sulík vysvetľuje, prečo nečakane zvolal mimoriadny snem SaS na začiatok septembra bez toho, aby o tom vedelo celé vedenie strany.

V pondelok ste nečakane poslali členom list, že zvolávate snem, na ktorom chcete opäť kandidovať za predsedu. Kto zo strany o tom vedel skôr, než ste to poslali?

Viacerí ľudia, napríklad predseda dozornej a rozhodcovskej komisie, s ktorým som to konzultoval, a vedeli o tom viacerí krajskí šéfovia. Vedeli o tom viacerí členovia republikovej rady, napríklad Karol Galek, Braňo Gröhling. Ale nevedeli o tom všetci a ani to nepovažujem za nevyhnutné všetkých o tom informovať. Viacerí boli aj tak na dovolenke.

Máte päťčlenné predsedníctvo, 13člennú republikovú radu. Prečo ste to neprerokovali najprv s nimi?

Nie sú z toho v šoku. Čo je veľmi dôležité, postupoval som podľa konkrétneho článku našich stanov, ktorý dáva predsedovi právo zvolať kongres.

O tom nepochybujem, že to máte takto ošetrené. Takéto zásadné rozhodnutia v strane robia politici sami v stranách vodcovského typu. Neprekvapilo by ma to u Fica alebo Danka.

Čiže postaviť sa pred všetkých členov strany do tajnej voľby je znak strany vodcovského typu?

Ide skôr o to aspoň najbližších spolupracovníkov upovedomiť, že takéto niečo chystáte, spýtať sa ich na ich názor, aj keď je to vaše právo, ktoré plynie zo stanov.

Poďme k ďalšej otázke, pretože riešite nepodstatný detail. Viete, čo je dôležité? Na zvolanie mimoriadneho kongresu mám lehotu minimálne 15 dní, ja som informoval 32 dní pred termínom kongresu. Všetci majú teraz dostatok času na všetko, zároveň som začal obvolávať členov. A ešte raz zopakujem, kandidujem v tajnej voľbe všetkých členov. Chcel by som vidieť, ako by to spravil taký Fico alebo Dzurinda. Toto je práve demokratický spôsob, zistiť či členovia chcú, aby som stranu viedol do volieb. A teraz majú všetci šancu sa vyjadriť.

Kedy ste sa takto rozhodli? Ešte pred dvoma týždňami ste v jednom z rozhovorov tvrdili, že snem bude v júni 2020. Čo sa za tie dva týždne zmenilo?

Nebolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Richard Sulík

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie