Denník N

Paradoxom jadrových zbraní je, že sú obvykle tým nebezpečnejšie, čím sú slabšie

Indický vojak v Kašmíre. Foto - TASR/AP
Indický vojak v Kašmíre. Foto – TASR/AP

Nikto nemá dobrú odpoveď na to, že Rusko zmluvu o raketách už roky porušuje. Väčšou hrozbou sú však práve krajiny ako India a Pakistan.

Podľa jednej poučky platí každá zmluva dovtedy, kým sa zásadne nezmenia podmienky platné pri jej uzatvorení. Aktuálny spor medzi Indiou a Pakistanom pripomína, aká zastaralá bola nedávno vypovedaná zmluva INF o obmedzení rakiet stredného a krátkeho doletu.

Spojené štáty a Sovietsky zväz neboli jedinými vlastníkmi jadrových zbraní ani v roku 1987, keď bola zmluva podpísaná. Odvtedy sa však počet jadrových mocností utešene rozrástol, rovnako ako sa podstatne rozrástol jadrový arzenál tretej najväčšej z nich, Číny.

Najvážnejšou hrozbou sú pritom práve krajiny, ktoré majú iba malý počet menších jadrových hlavíc na raketách krátkeho a stredného doletu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg síce za hlavný prínos zmluvy INF označil práve to, že zlikvidoval celú túto kategóriu rakiet, to však platilo iba pre obe najväčšie jadrové mocnosti, plus pre Veľkú Britániu a Francúzsko, ktoré sa k zmluve pridali dobrovoľne.

A aj to skončilo už pred niekoľkými rokmi, keď Rusko začalo zmluvu porušovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie