Denník N

Budúci minister hospodárstva Hudák: Sociálne balíčky nemusia byť populizmus

Budúci minister hospodárstva Vazil Hudák. Reprofoto - Martina Pažitková
Budúci minister hospodárstva Vazil Hudák. Reprofoto – Martina Pažitková

Vazil Hudák hovorí po anglicky, rusky, francúzsky a poľsky, študoval v Moskve aj v Bostone. Pracoval pre Citigroup a J.P. Morgan Chase Bank, od roku 2012 je štátny tajomník ministerstva financií, teraz sa má stať po Pavlovi Pavlisovi minister hospodárstva.

Budete novým ministrom hospodárstva?

Nemôžem povedať či áno alebo nie, lebo je to rozhodnutie trochu mimo mňa. Je to hlavne rozhodnutie premiéra, prezidenta, takže uvidíme, ako to pôjde.

Ale dostali ste ponuku.

Ponuku som dostal.

A neodmietli ste ju.

Je to v štádiu rokovania. Z mojej strany je rozhodovanie medzi tým, či sa chcem vrátiť do súkromného sektora, v ktorom som pôsobil predtým ako som prišiel na ministerstvo financií, alebo do volieb potiahnuť ministerstvo hospodárstva.

Ak ste ponuku neodmietli, vyzerá to tak, že ste ju prijali a teraz sa už čaká len na formality.

Ide hlavne o to dohodnúť sa, aké by boli priority na toto obdobie, a čo sa odo mňa ako od nového ministra hospodárstva očakáva.

Akú ponuku ste dostali zo súkromnej sféry?

Nechcem to rozvádzať, lebo jednak to nebola jedna ponuka a jednak samotné firmy nie sú rady, keď sa o tom hovorí nahlas.

Prečo ste sa rozhodli pre ministerstvo?

Je to rozhodovanie medzi hlavou a srdcom, hlava hovorí choď niekde, kde nie sú mediálne tlaky a kde je viac peňazí. Na druhej strane som Slovák a záleží mi na tom, aby sa urobilo čo najviac pre Slovensko a takýmto spôsobom môžem prispieť. Sú tu viaceré veľké investície, ktoré môžeme potenciálne dostať na Slovensko, je tu možnosť prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia, je tu otázka energetiky, budúcnosť Slovenských elektrární. Toto sú tie veci, ktoré tlačia na prijatie tej ponuky.

Poslední ministri hospodárstva tiež rozprávali o zlepšení podnikateľského prostredia, nakoniec sa nič nestalo. Aké máte predstavy v tejto oblasti?

Myslím si, že veľa závisí od komunikácie štátnych inštitúcií s biznis sférou. Už tam sa dá urobiť veľa, snažil som sa o to už aj na ministerstve financií. Napríklad novelu zákona o dani z príjmu, v ktorej sa podarilo pretlačiť 25-percentný možný odpis na podporu vedy a výskumu, som inicioval ja, viedol som k tomu aj pracovné skupiny. Dúfam, že aj to, že prichádzam z ministerstva financií, umožní lepšiu koordináciu oboch ministerstiev, ktoré hrajú v tomto podstatnú úlohu.

Video: Toto je budúci minister hospodárstva Vazil Hudák (Martina Pažitková)

Čo si myslíte o tom, že minister Pavlis musel odísť z funkcie pre rodinkársky škandál?

To je kauza, ktorá patrí minulosti, treba sa pozerať do budúcna a na to, čím môžem ja prispieť.

Vy takýto prípadný konflikt záujmov nemáte?

Neviem o tom.

Z čoho sa zaplatí nový sociálny balíček vo výške 500 miliónov eur? 

To, v akom rozsahu to bude, či päťsto, štyristo miliónov eur, alebo menej, závisí od toho, čo si môžeme dovoliť z hľadiska rozpočtu. Malo by to ísť hlavne z lepšieho výberu daní. To, koľko to bude, teraz ešte nikto nevie povedať.

Súhlasíte s tým, aby peniaze z lepšieho výberu daní boli použité na sociálne balíčky?

Súhlasím s tým, aby peniaze, ktoré sa usporili vďaka výberu daní, boli použité na veci, ktoré Slovensko musí riešiť. To znamená hlavne na podporu mladých rodín, Slovensko začína starnúť a potrebujeme naštartovať domácu populáciu, lebo inak budeme odkázaní na to, aby sme prijímali emigrantov z iných krajín a iných kultúr. Verím tomu, že treba podporovať škôlky, turistický ruch. Sociálne balíčky sú niekedy vnímané ako čisto populistické ťahy, ale keď sa a to človek pozrie detailnejšie, uvidí veľa dobrých vecí.

Aký budú mať ľudia reálny osoh zo zníženia DPH na základné potraviny, keď nemáte ako prinútiť obchodníkov premietnuť ho do cien?

Donútiť ich nemôžeme, ale veríme, že cena sa zníži v rámci toho, že máme konkurenčné prostredie na trhu poľnohospodárskych produktov. Druhá vec je, že tu máme sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva, ktoré to ocenia a potrebujú takúto podporu. Navyše naša ekonomika bola dlhodobo príliš závislá od exportu a toto je krok, aby aj domáca spotreba bola výrazným ťahúňom ekonomiky Slovenska.

Ešte nie ste minister, tak sa s nami rozprávate, keď ním budete, budete odpovedať na otázky aj Denníku N?

Ja nemám problém rozprávať sa s nikým. Samozrejme, vzťahy s médiami môžu byť niekedy trošku vyostrené, ale do určitej miery je úlohou médií pozerať na oblasti, ktoré niekomu nemusia byť príjemné. Takže ja s tým nemám problém, z mojej strany to bude plná komunikácia a transparentnosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie