Denník N

Dvaja ľudia v raji

Masolino da Panicale: Pokušenie Adama a Evy, kaplnka Brancacci, Florencia
Masolino da Panicale: Pokušenie Adama a Evy, kaplnka Brancacci, Florencia

Hučiaci strom pripomína, že v živočíšnej ríši prebieha nekonečný boj o jedlo – čím sladšie, tým urputnejší.

Figovník v strede záhrady hučí, akoby sa v ňom konala svetová konferencia múch. Takto to asi hučalo v raji, hovorím si. Aj keď kto vie, boli muchy v raji? Muchy – poslovia básnikov. Občas priletia aj drozdy a dokonca aj nádherná vlha v žltočiernom kabáte, pripomínajúca, že farby ká und ká monarchie ešte nevyšli úplne z módy, aj keď habsburské impérium spľaslo, ako flan rýchlo vytiahnutý z rúry, už pred sto rokmi. Keď sa priblížim, zbadám pod listami aj ticho spolupracujúce zlomyseľné osy.

To by bol obraz ako od Cranacha, alebo ešte lepšie živý Hieronymus Bosch. Ale u Cranacha ani u iných maliarov to nie je figovník, ale niečo medzi jabloňou a dubom. Zvieracia ríša je tiež európska a prvej dvojici ľudí zakrývajú pohlavia listy viniča, prípadne Adamovi jelenie parohy. Je pomerne možné, že Lukas Cranach starší a ani mladší figovník nikdy nevideli.

Zato Hieronymus Bosch má vo svojej záhrade pozemských slastí všetky zvieratá: ťavu, žirafu a nekonečný rad fantastických bytostí, aké môžeme stretnúť len v záhrade pozemských rozkoší. Ľudia si tam trhajú jablká, ako sa im zachce, ale figovník žiadny.

Tie figovníky v našej záhrade boli dva, ale jeden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie