Denník N

Čo sa musí stať, aby štátny SPP vyfúkol nemeckému E.ONu obchod roka

Ilustračné foto – TASR

Nemecké koncerny RWE a E.ON si navzájom vymieňajú dcérske firmy, jednou z nich je pološtátny monopol Východoslovenská energetika. Po tej istej firme však zatúžil štátny obchodník s plynom SPP.

Pripomeňme základné fakty:

  • Nemecké koncerny E.ON a RWE ovládajú na západnom a východnom Slovensku distribúciu elektriny, ktorá im ročne prináša zisky v desiatkach miliónov eur.
  • E.ON ovláda Západoslovenskú, RWE zasa Východoslovenskú energetiku (ZSE a VSE). Majú v nich po 49 percent akcií a manažérsku kontrolu.
  • Zvyšných 51 percent ovláda štát, ktorý má však obmedzené rozhodovacie právomoci.
  • RWE a E.ON sa už vlani dohodli, že si navzájom povymieňajú niektoré dcérske firmy. RWE sa chce totiž posilniť vo výrobe elektriny, kým E.ON v distribúcii a obchode.
  • Pre Slovensko by to znamenalo, že E.ON – vlastník ZSE – ovládne aj VSE. Kontroloval by tak distribúciu elektriny na dvoch tretinách územia. Mimo jeho vplyvu by potom zostala len Stredoslovenská energetika Holding, ktorú ovláda skupina EPH: energetická vetva J&T pod vedením Daniela Křetínskeho.

Nemcom sa do obchodu priplietol štát

Do debát o budúcnosti VSE sa v utorok zapojila slovenská štátna firma SPP. Prejavila záujem o firmy RWE na Slovensku, v Česku a Maďarsku. „Tento záujem už SPP oznámil obom spoločnostiam,“ napísala firma do tlačovej správy.

Smer-SD si takto plní sen o návrate energetických podnikov, ktoré privatizovali Dzurindove vlády, do rúk štátu.

Zatiaľ najvýznamnejšou takouto kúpou bol prepravca ropy Transpetrol.

Vlády Smeru získali ešte aj prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo a divíziu SPP, ktorá obchoduje s energiami.

SPP, teda stratový obchodník, má podľa staršieho vyjadrenia ministra hospodárstva Petra Žigu zastrešiť štátne firmy a podiely v pološtátnych firmách.

Ministerstvo hospodárstva navyše vyhlásilo, že na VSE má predkupné právo a chce ho aj využiť.

Prečo to môže byť problém

1. Minú na to veľa štátnych peňazí

Ak SPP kúpi podiel vo VSE, bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie