Denník N

Bernard Slobodník z NAKA: Vražda bola zlom, celá polícia musí cítiť zodpovednosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa komunikácie Mariana Kočnera a Norberta Bödöra cez aplikáciu Threema bol jedným z policajtov, ktorý im slúžil, aj riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Až kým nezistili, že ich „zradil“ a „podhodil Kuciakovi“. Rozhodol sa odísť do civilu.

Ako ste začali pracovať v ŠtB?

V roku 1985 som si po základnej vojenskej službe a absolvovaní Vysokej školy ekonomickej dal žiadosť na okresné policajné riaditeľstvo, že by som rád pracoval na kriminálke a venoval sa ekonomike. Najprv mi nevyhoveli.

Asi o mesiac alebo dva sa začala výstavba atómovej elektrárne Mochovce a na polícii vznikol nový útvar, volal sa EMO Mochovce. Povedali, že ak chcem, môžem nastúpiť. Mal som 25 rokov a zabezpečovali sme ochranu výstavby elektrárne. Ani som vtedy nevedel, že to spadá pod ŠtB.

Keď vznikol Národný bezpečnostný úrad, tak som dostal aj previerku na stupeň tajné, ale potom sa menil zákon a ako problémové tam doplnili aj útvary, ktoré pracovali na ochrane objektov.

Previerku teda doteraz nemáte?

Pracujem vo vyhradenom režime, ktorý mi môže schváliť môj nadriadený a s utajovanými skutočnosťami vyššieho stupňa som sa potom už neoboznamoval.

V polícii ste boli do roku 2010 a odišli ste po nástupe Radičovej vlády, prečo?

Bol som vtedy zástupca okresného riaditeľa v Leviciach. Okresný riaditeľ odišiel hneď po voľbách, ja som ho ešte niekoľko mesiacov zastupoval. Keď nastúpil nový okresný riaditeľ, tak so mnou urobili na krajskom riaditeľstve pohovor a za dve minúty som bol vybavený. Mali iné predstavy. Mal som vtedy odslúžených 20 rokov a nemal som problém sa ďalej realizovať v praxi so svojimi vedomosťami a vzdelaním.

A potom ste sa stali sponzorom Smeru. Prečo?

Predsedom okresnej organizácie Smeru je môj dobrý kamarát a bývalý poslanec. Boli sme taká partia a povedali, aby sme išli pomôcť. Vtedy som pracoval pre subdodávateľskú firmu. Vôbec nešlo o sponzorské,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie