Denník N

Podvody a beznádej v Turej: Keď skončila obec na mizine, objavili sa kotlebovci

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najmenšia obec levického okresu sa vďaka starostovi dostala do finančných problémov. Rozkrádanie chcel zastaviť kandidát s podporou kotlebovcov. Nevyhral, uspela manželka odsúdeného starostu podporovaná stranou Sme rodina.

Na prvý pohľad obec Turá nezaujme. Azda len zákutia Hronu, ktorý ju obteká, prilákajú pozornosť. V najmenšej obci levického okresu žije zhruba dvesto obyvateľov: Slováci, Maďari, Rómovia, čo je v tomto regióne bežná skladba obyvateľov. No napriek tejto všednosti sa o obci už popísalo a nakrútilo veľa reportáží.

Turá je príkladom toho, ako môže starosta dostať vlastnú obec do takých finančných problémov, že sa z toho budú jej obyvatelia spamätávať ešte dlhé roky a dodnes na to doplácajú zo svojho. Navyše, obci teraz šéfuje Margaréta Bogárová, manželka exstarostu. Vo voľbách uspela opakovane.

V Turej sa dá odpozorovať aj to, ako frustráciu miestnych zo spravovania vecí verejných využívajú kotlebovci, ktorí v obci nabrali na sile. ĽSNS sa v obci zatiaľ nedarí úplne tak, ako by si priala. Nepodarilo sa im vlani na jeseň získať kreslo starostu, no v eurovoľbách skončili v Turej druhí. Za Sme rodina.

Starosta si robil, čo chcel

Čo sa teda za tri roky stalo, že v Turej stratili podporu štandardné strany? Od roku 2010 bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie