Denník N

Štyri dôvody, prečo tráviť viac času pred obrazovkou

Je leto, vonku sa usmieva slniečko a to je ideálny čas stiahnuť rolety a pozrieť si nejaký dobrý film alebo seriál. Tieto by vás nemali sklamať.

Viete, ako vyprať peniaze? Pýtate sa, či bohatstvo vedie k bezohľadnosti alebo bezohľadnosť k bohatstvu? Chcete vedieť, do akej miery je umelá inteligencia umelá a inteligentná? Pátrate po cene ľudského života?

Dokumentárny seriál Obrovská beštia menom globálna ekonomika (Amazon prime video) vám dá odpovede na všetky predošlé otázky a ešte sa pritom zabavíte.

Výkonným producentom seriálu je Adam McCay a sprievodcom po jednotlivých témach herec Kal Penn. Ten prvý má ako režisér za sebou komédie s Willom Ferrelom, ale zároveň nakrútil jeden z najoceňovanejších filmov o poslednej finančnej kríze, Big Short, a rovnako prijatú biografiu viceprezidenta Dicka Cheyneyho, snímku Vice.

Toho druhého preslávila postava v huličskej sérii Harold & Kumar, ale zároveň dva roky pracoval v kancelárii prezidenta Obamu.

Tak ako je kariéra oboch menovaných rozkročená medzi zábavou a závažnosťou, aj tento seriál šikovne kľučkuje medzi humorom a informáciami od prvotriednych odborníkov. O falšovaní peňazí hovorí neurovedec, ktorý pomáhal pri tvorbe dizajnu eurobankoviek, fungovanie cyperských schránok vysvetľuje bývalý guvernér cyperskej centrálnej banky, umelú inteligenciu poradca svetového ekonomického fóra pre umelú inteligenciu. A o tom, že raz budeme vyrábať pneumatiky z púpav, hovorí inžinierka, ktorá má vo veľkej gumárenskej spoločnosti na starosti vývoj výroby pneumatík z púpav (nevymýšľam si).

Keby bol seriál Obrovská beštia menom svetová ekonomika človekom, bol by skvelým spoločníkom. Pretože je vtipný a múdry.

Vedia o nás skoro všetko a dokážu nás ovládať!

Nie, neprepadol ma akútny záchvat paranoidnej psychózy, len som si pozrel dokument The Great Hack (Netflix). A preto viem, že síce nie sú žiadni tajomní ONI, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie