Denník N

7 dobrých správ: Proti plytvaniu jedlom zaviedli v Česku pokuty, na Slovensku ho darujú ľuďom bez domova

Ilustračné foto - olioex.com
Ilustračné foto – olioex.com

RTVS zachráni chalúpku deduška Večerníčka, Národný ústav detských chorôb spustil aplikáciu na pomoc rodičom v urgentných prípadoch a v Slanských vrchoch postavili unikátny megafón. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Odmietol odmenu za vyčistenie Karlovho mosta

Na začiatku júla sa na Karlovom moste v Prahe objavili grafity. Neskôr sa zistilo, že ich autormi sú dvaja nemeckí turisti, voči ktorým sa v Česku vedie súdne konanie.

Zelený nápis na moste mal následne odstrániť reštaurátor za 40-tisíc českých korún, pričom prácu mal dokončiť do 15. augusta. Koncom júla však grafity zmizli. Po vyhlásení pátrania sa k činu sám prihlásil Miloslav Černý.

„Nemohol som chodiť okolo, vedieť, že to môžem odstrániť, a nič neurobiť,“ povedal pre idnes.cz.

Černého v minulosti odsúdili na 20 rokov za mrežami za dvojnásobnú vraždu. V súčasnosti sa živí čistením múrov od nápisov a hovorí, že to vníma ako službu pre druhých.

Odmenu od mesta za odstránenie grafitov odmietol. Pražský primátor ho za jeho prácu podporil workshopom, na ktorom predviedol moderné spôsoby čistenia.

2. Proti plytvaniu zaviedli pokuty

V reštaurácii neďaleko českého okresného mesta Louny zaviedli pokuty za nedojedené jedlo. Hosť si môže v ich bufete vybrať na tanier z niekoľkých jedál, príloh, šalátov aj dezertov. Ak však nechá na tanieri zvyšky jedla, zaplatí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie