Denník N

Napätie medzi Južnou Kóreou a Japonskom rastie. Ohrozuje obchod aj bezpečnosť

Japonský premiér Šinzó Abe nie je v Južnej Kórei veľmi populárny. Foto – TASR/AP
Japonský premiér Šinzó Abe nie je v Južnej Kórei veľmi populárny. Foto – TASR/AP

Staré spory vyvolali napätie vo vzťahoch medzi Južnou Kóreou a Japonskom. Dôsledky sa týkajú obchodu aj bezpečnostnej spolupráce.

Autor je interný doktorand na FPVMV UMB a výskumník Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií

Mesiac od zavedenia obmedzení na export vybraných materiálov z Japonska do Južnej Kórey prijala vláda premiéra Šinzóa Abeho rozhodnutie vyradiť Južnú Kóreu zo zoznamu štátov, voči ktorým uplatňujú v oblasti obchodu preferenčný prístup. To skomplikuje obchod medzi dvoma veľkými východoázijskými ekonomikami.

Obmedzenie, ktoré Japonsko ohlásilo začiatkom júla, sa vzťahovalo hlavne na materiály kľúčové pre technologický priemysel. Japonci tak svojím krokom ohrozili kórejské ekonomické giganty Samsung a LG, ktoré dominujú svetovému trhu s displejmi.

Na to, aby japonské firmy mohli vyvážať tieto komodity do Južnej Kórey, teraz potrebujú špeciálne povolenie, na ktoré však môžu čakať až 90 dní. Japonci argumentujú tým, že spomínané materiály majú využitie aj vo vojenskom priemysle, a obávajú sa, že by mohli skončiť v Severnej Kórei. To považujú za ohrozenie svojich bezpečnostných záujmov.

Nejde len o silné výroky. Japonci poukazujú na konkrétne príklady, keď sa materiály cez Južnú Kóreu a následne tretie štáty mali dostať na sever Kórejského polostrova.

Staré spory

Kroky Abeho vlády sú prejavom toho, že Japoncom dochádza trpezlivosť s tým, ako postupuje juhokórejská vláda, a to hlavne od nástupu prezidenta Mun Če-ina. Ten je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie