Denník N

Už aj vo výsledkoch slovenského a českého priemyslu vrátane automobiliek vidno prichádzajúci problém

Autor je ekonóm

  • Na Slovensku v júni prvý raz v tomto roku medziročne klesol objem vývozu aj priemyselnej výroby.
  • Nové priemyselné objednávky v Česku v júni medziročne klesli takmer o desať percent a v automobilovom priemysle o necelých 9 percent.
  • Ekonomiky na oboch brehoch rieky Morava spája dôležitá úloha zahraničného obchodu a zároveň hlavný exportný trh – Nemecko.

Prečo je to dôležité: V ostatných mesiacoch sa zvýšila frekvencia nepriaznivých makroštatistík nielen z Nemecka. Tak tamojšia centrálna banka, ako aj nezávislé ekonomické inštitúty pritom upozorňujú, že pod trend negatívneho vývoja sa podpisuje najmä eskalácia obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

V úvode tohto roka sa zo slovenských štatistík mohlo javiť, ako keby sa nás tieto globálne trendy netýkali. To pripomína rok 2008, keď sa tiež dlho podceňovalo silné napojenie zahraničného obchodu na dianie vo svetovom obchode. Ide o širší trend; potvrdila to skutočnosť, že zároveň s prekvapeniami zo Slovenska prišli podobné správy aj z Česka.

Ako padajú čísla: Priemerný medziročný 6-percentný rast priemyselnej výroby v prvých piatich mesiacoch ešte nič nesignalizoval.

No kým v apríli to boli tri, v máji už osem z trinástich hlavných odvetví slovenskej priemyselnej výroby čelilo medziročnému reálnemu prepadu. Vtedy ešte silný medziročný rast v troch dominantných sektoroch postačoval na to, aby sa celkový vývoj priemyselnej produkcie udržal v čiernych číslach.

A práve prvý tohtoročný pokles

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Riziko krízy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie