Denník N

Ak sa opozícia rýchlo nespamätá, Smer tu môže vládnuť ďalej

Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina uzatvárajú dohodu. Foto - TASR
Michal Truban, Miroslav Beblavý a Alojz Hlina uzatvárajú dohodu. Foto – TASR

Fico môže byť stokrát unavený a vyhorený, ešte stále dokáže využiť každé pochybenie svojho súpera.

Nie je to na Slovensku nijako výnimočné, keď pol roka pred voľbami nemáte ani približne jasno v tom, koľko strán sa dostane do parlamentu, aké medzi nimi budú pomery a kto s kým bude schopný postaviť novú vládu. Dôvod je prostý, preferencie až šiestich strán sa pohybujú v nebezpečnej blízkosti päťpercentnej hranice potrebnej na vstup do parlamentu.

Pre všetky tieto strany platí, že si za svoju ohrozenú budúcnosť môžu samy. V rôznej miere, Za ľudí je nová strana a nespráva sa tak nezodpovedne ako OĽaNO pod Igorom Matovičom, za Kiskovu nečitateľnosť však nemôže nik iný, len on sám.

V prípade dvoch ohrozených strán – Sme rodina a najmä SNS – by ich vypadnutie z parlamentu Slovensku len prospelo. Na hrane je však aj osud SaS, OľaNO a Za ľudí, ktoré napriek všetkým oprávneným výhradám stále patria do demokratickej časti politického spektra a majú šancu Slovensko posunúť k lepšiemu. A k nim v tomto patrí i Most-Híd, ktorý je síce pri výbere koaličných partnerov dosť bezzásadový, môže však tiež byť platným členom prodemokratickej koalície.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

OĽaNO

SaS

Za ľudí

Komentáre

Teraz najčítanejšie