Denník N

Máme právo presviedčať neznesiteľne trpiaceho, že ešte predsa len niečo vydrží?

Prísne vymedzená možnosť eutanázie je riešením pre tých, čo naozaj nemajú žiadnu nádej a už nevládzu ďalej trpieť.

Pred rokmi som z uháňajúceho vlaku na polsekundu zazrel človeka kľačiaceho v tráve pri druhej koľaji. Pršalo, bolo chladno, nemal na sebe železničiarske oblečenie ani žiadnu inú uniformu či pracovný odev a bol na pustom mieste, kde nemal čo robiť. Preto mi hneď napadlo, že zbiera odvahu na skok pod svoj vlak.

Okamžite som vzal do ruky telefón. Na chvíľu som však zaváhal. Videl som dobre? Ak aj áno, možno má na samovraždu skutočne vážny dôvod. Mám právo zastaviť ho a predlžovať jeho utrpenie? Inštinkty však prevážili a vytočil som 112. Nikdy som sa nedozvedel, či išlo o skutočného samovraha. Po pár minutách mi len zavolali späť, spýtali sa, či som naozaj volal ja a poďakovali sa.

Táto spomienka sa mi po prečítaní príbehu mladej nevyliečiteľne chorej lekárky túžiacej po smrti okamžite vynorila z pamäti. Ako pripomienka, že takmer každý z nás má v sebe zakódovanú úctu k ľudskému životu a snahu (a aj povinnosť) chrániť ho vždy, keď je to možné.

Preto je celkom prirodzené, že prvou reakciou je vzpieranie sa predstave, že by mala spoločnosť nevyliečiteľne chorým umožniť síce dôstojnú, ale predsa len predčasnú smrť.

No pri rozprávaní Jany Matavovskej ťažko nájsť jediný nepriestrelný argument, prečo jej a jej podobným brániť v eutanázii. Námietky majú veľmi silný základ a obdiv si zaslúžia všetci ľudia, ktorí dokážu v podobných situáciách bojovať ďalej, ale aj tak majú väčšiu váhu osobná skúsenosť a vôľa nešťastnej ženy.

Aby nedošlo k omylu. Nejde o paušálne schvaľovanie samovrážd. Tie často zbytočne páchajú psychicky chorí či ľudia nečakane vystavení silnému stresu. Mimoriadne prísne vymedzená a kontrolovaná možnosť eutanázie je riešením pre tých, čo naozaj nemajú žiadnu nádej a už nevládzu ďalej trpieť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie