Denník N

Zamilovali ste sa? To môže byť vážne

Knihu Nevyliečiteľný romantik (A iné znepokojivé odhalenia) vydalo vydavateľstvo Inaque.
Knihu Nevyliečiteľný romantik (A iné znepokojivé odhalenia) vydalo vydavateľstvo Inaque.

Kniha Nevyliečiteľný romantik by mohla byť zábavným čítaním o láske, keby zároveň nepripomínala, že ak ide o lásku, tak je hranica medzi tým, čo je normálne a čo nie je, veľmi tenká a v bezpečí nie je nikto.

Frank Tallis je klinický psychológ a spisovateľ. Vďačná čitateľská kombinácia. Doteraz napísal odborné knihy o vývoji psychoterapie aj kriminálne romány z prostredia Viedne. Posledné dve knihy sa však venujú láske. Romantickej láske.

Jeho odpoveď na otázku, prečo si z množstva príbehov, tém a diagnóz, ktoré počul a vyriekol vo svojej ordinácii za dlhé roky praxe, vybral práve tie o láske, je podobne banálna ako samotná otázka.

„Láska je univerzálna téma,“ hovorí pre britský Guardian. Každý z nás podľa neho dokáže súcitiť s tým čudesným stavom, keď človek pre zamilovanosť stráca kontakt s realitou a začína rozmýšľať a konať úplne inak, než bežne.

Tu by sa jeho odpoveď mohla skončiť, no pre lásku sa rozhodol ešte z jedného dôvodu. A ten už banálny nie je. Obdobie zamilovanosti je podľa neho pre väčšinu ľudí skúsenosťou, v ktorej môžu takmer s istotou povedať, že minimálne na krátky čas „flirtovali so šialenstvom“.

A to je už vážne.

Nešťastná láska nie je banalita

Frank Tallis, to, samozrejme, hovorí s istou dávkou nadsádzky, metafory. Od začiatku svojej najnovšej knihy však upozorňuje, že pojem „nevyliečiteľný romantik“ nie je iba žartovné označenie, ale „nepríjemná klinická skutočnosť“.

„Videl som životy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie