Denník N

Zoberie peniaze a zmizne. Tvrdia, že slovenský futbalový agent podviedol hráčov z ôsmich krajín

Ilustračné foto - Instagram Parma Calcio
Ilustračné foto – Instagram Parma Calcio

Máte 17-ročného syna, nádejného futbalistu. Zrazu sa vám ozve dovtedy neznámy človek. Tvrdí, že je futbalový agent a vybaví skúšku v Parme, talianskom prvoligovom klube. Presviedča, že vášho syna videl hrať cez špeciálny skautský systém.

S agentom absolvujete videohovory, pôsobí slušne a dôveryhodne. Pýta si však hneď približne tisíc eur. „A to čo najskôr,“ súri.

Agentovo meno si dáte do vyhľadávača. Nenájdete o ňom nič negatívne, peniaze mu preto pošlete. Žiadna skúška v Taliansku sa však napokon nekoná, agent tvrdí, že ho to mrzí, peniaze nepošle späť.

Jedným z takýchto agentov je Martin Koiš zo Slovenska, ktorý podobným spôsobom podviedol futbalistov už v ôsmich svetových krajinách. Tvrdí to Medzinárodná asociácia futbalových profesionálov (FIFPro), ktorá o Koišovi vydala oficiálne stanovisko.

Koiš nepôsobí len na Slovensku, sťažnosti sú aj z ďalších krajín: Česka, Fínska, Litvy, Nórska, Portugalska, Švédska a USA.

Denník N má k dispozícii dokument, v ktorom taliansky klub Parma deklaruje, že agenta Koiša nepozná. Taliani potvrdili, že otázky o Koišovi dostávali od rodičov futbalistov aj od nórskeho novinára.

Informácie o ňom má už aj prokurátorská kancelária Talianskej futbalovej federácie (FIGC). „Zároveň môžeme potvrdiť, že Martin Koiš, ktorý údajne je futbalovým agentom, nie je v našom zozname oficiálnych agentov, čiže nemôže operovať v Taliansku na futbalovom poli,“ odpísali z FIGC. „O tomto prípade ešte budeme informovať,“ dodali.

Koiš sa bráni tým, že vyjadrenia na stránke FIFPro považuje za účelové. „FIFPro zverejňuje anonymné príbehy dvoch hráčov z Fínska,“ argumentuje Koiš.

Pozn.: Tieto príbehy sa nachádzajú nižšie v texte.

Koiša sa zastali aj traja z viacerých hráčov kontaktovaných Denníkom N. Filip Halgoš, Kevin Zsigmond a Dávid Filinský tvrdia, že sú s ním veľmi spokojní.

„FIFPro píše, čo píše,“ tvrdí 21-ročný Halgoš, ktorý pôsobí vo Viktorii Žižkov. „Ja som pánovi Koišovi vďačný, čo pre mňa za dlhé roky urobil.“

Veľmi spokojný je aj Zsigmond, 21-ročný hráč DAC Dunajská Streda, ktorý momentálne hosťuje v Trebišove. „Dokonca môjho sprostredkovateľa odporúčam,“ tvrdí.

20-ročný Filinský tvrdí, že s Koišom je „nadmieru spokojný“. Momentálne pôsobí v rezerve Ružomberka, predtým strávil tri roky v Taliansku.

Nie je ani v zozname agentov

„Nanešťastie, pravidelne nás kontaktujú profesionálni futbalisti, ktorí zaplatili takzvaným sprostredkovateľom za skúšky alebo kontrakty, ktoré sa nikdy neuskutočnili. Všetkým hráčom a rodičom odporúčame kontaktovať nás alebo svoj miestny zväz, ak majú o sprostredkovateľovi pochybnosti,“ povedal generálny sekretár FIFPro Theo van Seggelen.

O prípade vie aj oddelenie integrity Slovenského futbalového zväzu (SFZ). „Už dlhší čas tento prípad riešime a v spolupráci s partnermi podnikáme kroky, ktoré majú smerovať k vyriešeniu tohto prípadu a zamedziť podobnej činnosti v budúcnosti,“ tvrdí SFZ.

Oddelenie integrity futbalu vyzýva tých, ktorí sa stretli s podobnými prípadmi, aby poskytli všetky relevantné informácie na e-mailovej adrese [email protected]. „Zároveň by sme chceli vyzvať na ostražitosť a spoluprácu iba s licencovanými sprostredkovateľmi.“

V zozname sa síce meno Koiš nachádza, ide však o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie