Denník N

Prenajali si starý skleník na okraji Bratislavy: Ako psychohygienu by sme to odporučili každému manažérovi

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Roman Tóth a Zuzana Hríbová rozprávajú o tom, ako začali s pestovaním, lebo chceli mať dobrú zeleninu a aby zrelaxovali. Dnes predávajú paradajky rôznych farieb pod značkou Družstvo a testujú aj fialovú kukuricu.

Zastávka Čierny les v časti Vlčie hrdlo v Bratislave. Oblasť, kde ešte neprebehla až taká mohutná výstavba a je vnímaná skôr ako okrajová časť hlavného mesta. V okolí nie sú chodníky, len pole s obilninami a na druhej strane s kukuricou.

Po asi desiatich minútach chôdze sa objaví prvá tabuľka s odbočkou na Družstvo. Popri ceste sú staré skleníky, viaceré sú opustené, mnohé sklenené výplne chýbajú. Vo vnútri je v niektorých hotová džungľa. Patria družstvu, ktoré sa však o ne nestará a tie, o ktoré je záujem, prenajme.

Na konci skleníkov je jeden s názvom Družstvo. Je tu viacero ľudí, ktorí pestujú zeleninu, ovocie či bylinky. V skleníku Družstva pestujú zeleninu, najmä paradajky, aj Roman Tóth a Zuzana Hríbová. Majú zhruba štvrtinu zo starého skleníka, o ktorý sa starajú.

Obaja si zarábajú v inej práci a pestovanie zeleniny v skleníku sa začalo ako záľuba. Roman Tóth je podnikateľ, má dve firmy. Paradajky a skleník sú preňho psychohygiena. „Odporúčam to každému krízovému manažérovi.“

Zuzana je dnes manažérka v jednej blockchainovej firme, predtým pracovala v štátnej správe na odbore ekologického poľnohospodárstva. Vyštudovaný má environmentálny manažment.

Dnes ich Bratislavčania poznajú zo Starej tržnice

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie