Denník N

Nový park v Leopoldove: pozitívna avantgarda, akej potrebujeme viac

Foto - Ján Kekeli
Foto – Ján Kekeli

Postup a výsledok obnovy verejného priestoru je príkladom pre zvyšok Slovenska.

Slovenské malomesto, sedemdesiate roky. Popri panelákoch na sídlisku sú naskladané prefabrikáty, pripravené na ďalšiu výstavbu. Hoci v blízkosti je pieskovisko aj hojdačky, húf detí sa driape na uložené panely. Hrajú sa na skrývačky, skúšajú lezecké schopnosti, hľadajú si cesty. Láka ich možnosť nepredpísaného pohybu, aj za cenu odretých kolien.

Tento obraz sa mi vybaví v mysli, keď sa ocitnem v leopoldovskom „Novom parku“. Čerstvo vynovený mestský priestor na prvý pohľad zaujme netradičnými hracími prvkami pre deti. Žiadny unifikovaný pestrofarebný štandard, ale objekty vytvorené zo stavebného materiálu – betónových dosiek a šachiet, plastových rúr a potrubia či sklolaminátových prvkov.

Na rozdiel od „ilegálneho“ socialistického parkoura majú všetky originálne preliezky inšpekčný certifikát, čiže môžu slúžiť ako zariadenie detského ihriska. No aj tak v nich cítiť slobodu odpútania sa od zažitých noriem a predstáv o správnej detskej hre.

„Je to malý zázrak,“ hodnotí celkovú premenu zanedbaného územia v Leopoldove jeden z autorov projektu, architekt Jakub Kopec. Revitalizácia mestského parku s hracími prvkami pre deti sa dostala aj do finále tohtoročnej architektonickej súťaže CE.ZA.AR.

Veža vznikla z betónových šachiet na revíziu potrubia. Foto – Ján Kekeli

Preliezka z kanalizačného potrubia. Foto – Ján Kekeli

Súťažiace mesto

Leopoldov má šancu vstúpiť do širšieho povedomia aj niečím iným než len väznicou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie