Denník N

Svoje tri psy zobrala k vode, nech sa osviežia, o pár hodín boli mŕtve

Ilustračné foto – Unsplash/Ryan Stone
Ilustračné foto – Unsplash/Ryan Stone

Klimatická zmena prispieva k bujneniu nebezpečných toxických baktérií a rias v jazerách i na pobrežiach morí.

Píše Katie Mettlerová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Prešlo len 15 minút, kým sa hra zmenila na smrteľnú tragédiu.

Tri psy Melissy Martinovej a Denise Mintzovej – Abby, Izzy a Harpo – trávili štvrtkový večer šantením v bahne a naháňaním sa za loptičkou v rybníku pri Wilmingtone v Severnej Karolíne. Večerný výlet k vode mal byť únikom pred letnými horúčavami.

Psy ani ich majiteľky však netušili, že rozpálené slnko z rybníka urobilo nádrž plnú toxínov. Na hladine vody žili jedovaté mikroskopické baktérie nazvané modrozelené riasy či sinice, a Martinová s Mintzovou sa o nich dozvedeli, až keď bolo neskoro.

Cestou domov sa Abbymu, westhighlandskému bielemu teriérovi, podlomili nohy a prejavili sa uňho príznaky otravy. Martinová sa preto so psami ponáhľala do veterinárnej nemocnice, kde choroba zachvátila aj Izzyho, tiež westhighlandského teriéra. Šesťročný kríženec Harpo, ktorý slúžil ako psí terapeut pre nemocničných pacientov, ochorel po chvíli tiež.

Okolo polnoci boli už všetky tri psy mŕtve.

Zbierka na tabule

„Som veľmi smutná,“ napísala krátko potom Martinová na Facebook. „Želám si, aby som mohla dnešok vrátiť späť. Urobila by som čokoľvek, aby som s nimi mohla stráviť ešte jeden deň.“

Onedlho sa v médiách objavil ďalší prípad – borderská kólia Arya zomrela po tom, čo si zaplávala v jazere v Georgii. Zverolekár za možnú príčinu jej smrti označil otravu sinicami. Začiatkom augusta v texaskom Austine zahynuli na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie