Denník N

Pri sociálnych balíčkoch Smer obchádza pripomienkové konanie a riskuje, že prejdú nekvalitné zákony

Robert Fico a sociálne balíčky. Foto – TASR
Robert Fico a sociálne balíčky. Foto – TASR

Zákony, ktoré pripravujú úradníci na ministerstvách, do parlamentu putujú ako poslanecké návrhy, čím sa vyhnú pripomienkovému konaniu a neprebehne o nich odborná debata.

Pred voľbami je pre politikov ťažké odolať tomu, aby na ministerstvách nezneužívali prácu štátnych zamestnancov, ktorí sa im zodpovedajú, a pre úradníkov je zasa ťažké odmietnuť pomoc svojmu nadriadenému.

Smer si predvolebnú kampaň postavil najmä na sociálnych balíčkoch, medzi ktoré patrí napríklad stoeurový príspevok pre prvákov nastupujúcich na základnú školu alebo zvyšovanie rodičovského príspevku pre pracujúcich rodičov na 370 eur.

Oba zákony vypracovali štátni úradníci a úradníčky z ministerstva práce, ktorí sú vo vlastnostiach dokumentov uložení ako autori návrhov, medzi nimi napríklad František Jozef Banáš alebo Anna Feketeová. Podľa vlastností dokumentu ich naposledy skontrolovala Viera Poláková, bývalá generálna riaditeľka kancelárie ministra práce Jána Richtera.

Podľa zákona o štátnej službe má štátny zamestnanec dodržiavať politickú neutralitu a nemal by vzbudzovať pochybnosti o tom, že zvýhodňujú ktorúkoľvek politickú stranu alebo politické hnutie.

Pre spresnenie, je v poriadku, ak štátni úradníci pomáhajú s tvorbou zákonov ministerstvám, pretože sú ich zamestnanci. Sú tými najskúsenejšími a najodbornejšími zamestnancami, ktorí dokážu pripraviť tie najlepšie zákony.

Problematické

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie