Denník N

Na pódiu na Szigete rozmlátil gitaru. Post Malone robí pop aj rap a v hitparádach má album spred troch rokov

Post Malone bol hlavnou hviezdou nedele na Szigete. Foto - @rockstarphotographers
Post Malone bol hlavnou hviezdou nedele na Szigete. Foto – @rockstarphotographers

Vrcholom nedeľného programu na Szigete bol koncert Posta Malona a Years & Years.

Keď americký raper Post Malone v nedeľu na budapeštianskom festivale Sziget, konanom na ostrove Óbuda, končil s populárnou piesňou „Rockstar“, ktorá je podľa americkej asociácie RIAA osemkrát platinová, prešiel na okraj pódia a rozmlátil o zem svoju gitaru, na ktorej predtým hral pieseň „Stay“, taktiež zo svojho minuloročného a posledného albumu Beerbongs & Bentleys.

„Rockstar“ je najznámejšou skladbou od Posta Malona a bolo to vidieť aj na reakcii divákov, ktorí ju s ním celú odspievali. Jeho manažér Dre London potom na Instagram napísal: „Nikdy nepríde čas, aby ste si zvykli, ako 75-tisíc ľudí, ktorí nevedia anglicky, spieva piesne vášho interpreta slovo za slovom. Vždy dostanete zimomriavky!“

Hoci Post Malone ešte na začiatku roku 2015 pridával svoju tvorbu na portál SoundCloud a snažil sa presadiť, dnes už patrí k najväčším hudobným hviezdam na svete. Ako tínedžer pracoval v Chicken Express, ale bol talentovaný – spolužiaci na strednej ho zvolili za víťaza školskej ankety „najpravdepodobnejšie sa stane slávnym“.

Prerazil vďaka hitu „White Iverson“, a keď o pár mesiacov neskôr vystúpil na oslave osemnástych narodenín celebritnej modelky Kylie Jenner, v súčasnosti partnerky rapera Travisa Scotta, zapáčil sa aj raperovi a producentovi Kanyemu Westovi.

Post Malone je v súčasnosti taký populárny, že v hip-hopovej hitparáde Billboardu má nielen Beerbongs & Bentleys (na siedmej priečke), ale na sedemnástom mieste aj album z roku 2016 s názvom Stoney. Ten je v hitparáde už 139 týždňov, hoci o ňom sám kedysi povedal, že je len priemerný. Keďže Post Malone oznámil na september vydanie ďalšieho albumu, na ktorý sa zrejme dostanú aj jeho najnovšie populárne single ako Wow či Goodbyes (spolupráca s Youngom Thugom), pravdepodobne ich bude mať v rebríčku o pár týždňov až tri.

Post Malone v Budapešti. Foto – @rockstarphotographers

Nechce byť raper

Beerbongs & Bentleys patril k najlepším v roku 2018 aj podľa Grammys (hoci anketu vyhrala Cardi B s Invasion of Privacy), hoci samotnému interpretovi často vyčítajú, že v skutočnosti ani nie je raperom.

Redaktorka portálu DJ Booth Donna-Claire Chesmanová napísala: „Dáta (týkajúce sa Posta Malona) sú fascinujúce a ďalej zobrazujú rozkol medzi hudobnou kritikou a skutočnými zvykmi ľudí pri počúvaní hudby. Post Malone je kritikmi ohováraný umelec, a jeho zlé zaobchádzanie s hip-hopovou kultúrou z neho často robí aj ohováraného umelca v samotnom žánri. Aj tak to však vyzerá tak, že bežného poslucháča ‚kultúra‘ netrápi. Bežný poslucháč očividne chce počúvať niečo, z čoho bude mať dobrú náladu. A Post Malone patrí k najpopulárnejším umelcom planéty, pokiaľ to hodnotíme presne z tohto hľadiska.“

Hoci na Beerbongs & Bentleys hosťovali iba raperi, napríklad 21 Savage, Nicki Minaj či G-Eazy, Post Malone sa neobmedzuje len na jeden žáner. Aj preto na konci roka na American Music Awards dostal dostatok hlasov, aby získal dve veľmi rozdielne ocenenia – za „najlepší rapový album“ aj ako „obľúbený popový/rockový mužský umelec“. Vo veľkom rozhovore pre magazín GQ vysvetľoval: „Určite cítim, že je ťažké byť bielym raperom. Ale ja nechcem byť raper. Chcem byť iba človek, ktorý robí hudbu.“

V rovnaký deň ako Post Malone vystúpil aj americký raper Tyla Yaweh, ktorý má rovnakých manažérov ako Post Malone. Aj Yaweh zapája do svojej hudby prvku popu či rocku a na svojom koncerte, ktorým v nedeľu poobede začal program na mainstagei, viackrát Posta Malona spomenul – a to aj kvôli tomu, že s ním ide ako predskokan na americké turné. Podobný vplyv naňho mal aj zosnulý raper XXXTentacion, s ktorým taktiež v minulosti absolvoval turné. Yaweh si ho pripomenul aj v Budapešti, keď do svojho setu zaradil jeho pieseň „Take a Step Back“.

Years & Years s neobyčajnou šou

Okrem Posta Malona zaujal aj koncert britskej synth-pop kapely Years & Years okolo frontmana Ollyho Alexandera. Ten odspieval predovšetkým skladby z albumu Communion z roku 2015, vrátane globálneho hitu King, a z albumu Palo Santo, vydaného minulý rok na začiatku júna.

Years & Years vystúpili so zaujímavou šou. Foto – @rockstarphotographers

Celý koncert vychádzal z konceptu posledného albumu kapely, v ktorom sa venujú fiktívnemu svetu, kde neexistujú tradičné pravidlá v sexualite a genderi. Inšpirovali sa motívmi z náboženstva, technológie a sci-fi.

Keď Alexander, oblečený v extravagantnom outfite so šortkami, ktoré podľa vlastných slov našiel v Spojených štátoch amerických v charitatívnom obchode, spieval pieseň „Palo Santo“, stúpal počas spevu na plošine z pódia do výšky, pričom v pozadí na obrazovke mal fotografiu mesiaca.

Šou odrážala myšlienku, o ktorej Alexander hovoril v závere roka v rozhovore pre portál NME. Koncert opísal ako „druh apokalyptickej rozprávkovej cirkusovej extravagancie“. „Myšlienkou druhého albumu (Palo Santo) bolo vytvoriť koncept, ktorý by ľudia mohli vidieť aj na vlastné oči, keď prídu na koncert, a bude sa líšiť od tých obyčajných šou. Vždy som chcel spraviť koncept okolo celého vystúpenia, nielen odspievať svoje pesničky.“

Frontman kapely Years & Years Olly Alexander. Foto – @rockstarphotographers

Zatknutý atlét

Post Malone a Years & Years  boli najväčšími menami nedeľného dňa na Szigete, kde počas siedmich dní vystúpili aj Martin Garrix, Florence and The Machine, Foo Fighters, Ed Sheeran, Macklemore či The 1975. V nedeľu svoju povesť výborných živých vystúpení potvrdila aj ďalšia britská kapela, Jungle.

Festival Sziget, ktorý patrí k najväčším v Európe, mal však v týchto dňoch aj negatívnu publicitu. Belgický portál HNL informoval o zatknutí 21-ročného holandského atléta Roela Bouwmeestera, ktorý v roku 2017 reprezentoval svoju krajinu na majstrovstvách Európy v štafete 4 x 100 metrov. Maďarská prokuratúra ho zatkla za predaj drog na Szigete.

Podľa HNL Bouwmeester spolu so svojím kamarátom predával drogy zo stanu a mal dokonca spravený aj cenník. K ich zatknutiu došlo ešte v utorok večer, pričom zhabali drogy v hodnote okolo 15-tisíc eur. Podľa maďarských zákonov im za predaj drog hrozí osem rokov odňatia slobody, pričom pri veľkých množstvách alebo pašovaní to môže byť až dvadsať rokov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie