Denník N

Maliarka Žáková: Plakala som na balkóne, dieťa spalo a ja som sa bála, kedy sa zobudí

Foto - Viktor Blaha
Foto – Viktor Blaha

Archívny text z augusta 2019. Koncom júla zverejnila maliarka Dominika Žáková na Instagrame status o svojom šestonedelí. Otvorila tým diskusiu o úzkostiach a depresiách po pôrode. Žáková je známa farebnou a pozitívnou tvorbou, no teraz opísala, ako v úzkostiach prežívala prvé týždne doma s bábätkom.

„Šestonedelie bolo pre mňa očistcom – fyzická bolesť a hocijaké nekomforty súvisiace a telesnými tekutinami sa dali zvládnuť a dali sa očakávať, no psychická bolesť, tá prišla nečakane. Trúchlenie za starým ja, ktoré akoby lusknutím prsta zmizlo, neustále úzkosti a nutkanie na plač, pocit, že z naplnenej aktívnej ženy je ‚len dojka‘ (prvé týždne som dojčila prakticky stále) a to celé korunované výčitkami svedomia, že by som predsa mala byť stopercentne šťastná a vďačná za zdravé a krásne bábo a muža, ktorý je úžasnou, úžasnou podporou..,“ napísala Dominika Žáková na sociálnu sieť, ktorá ako hovorí, k jej úzkostiam tiež prispela.

V rozhovore hovorí o tom, ako sa prvé týždne po pôrode cítila, čo ju prekvapuje, ako to ovplyvní jej tvorbu, ale aj o tom, ako sa začala ako mama porovnávať so ženami, ktoré na sociálne siete zverejňovali len usmiate a šťastné fotky.

Stretávame sa týždeň potom, ako ste zverejnili status o tom, aké ste mali úzkosti po pôrode. Ako sa máte dva mesiace po narodení dieťaťa?

Na to je ošemetná odpoveď. Každý deň, možno každú hodinu, sa to mení. Stále hľadám odpoveď, čo sa s príchodom dieťaťa zmenilo. Akoby sa mi úplne zmenil život a zmenila sa aj moja identita. Formuje sa môj nový vzťah k svetu aj spoločný vzťah s mojím dieťaťom. Niektoré hodiny sú ľahšie, iné ťažšie. Momentálne som extrémne vyčerpaná, lebo je za nami ťažká noc, ale máme za sebou aj pekné ráno. Cítim sa ako prváčka na výške, keď som sa len pozerala okolo a nevedela som, či to zvládnem. Chvíľami som sa pýtala, prečo som išla na túto školu, a hovorila som si, že tam vôbec nepatrím.

V čom ste sa zmenili vy? Zvykáte si na to, že ste mama?

Áno. Naivne som si myslela, že to, že sa stanem mamou, bude len rozšírením toho, čo som bola predtým. Nerátala som s tým, že budem niekto úplne iný. Cítim sa, akoby som stratila to, kým som bola. Zrazu je obsah mojej hlavy úplne iný. Predtým som rozmýšľala, ako pôjdem do ateliéru, čo ma čaká, čo namaľujem, aké mám stretnutia, sociálne a spoločenské aktivity. Teraz neustále myslím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie