Denník N

Pomohli by ste moslimke? V Nemecku skúmali, koľko ľudí im zdvihne popadaný nákup

Abáje niektoré moslimky dopĺňajú o hidžáb, ktorým si zakrývajú vlasy. Foto – TASR/AP
Abáje niektoré moslimky dopĺňajú o hidžáb, ktorým si zakrývajú vlasy. Foto – TASR/AP

V nemeckých štátoch bývalého východného bloku pomáhali ľudia moslimkám menej ako v bývalom západnom Nemecku.

Experiment na vlakových nástupištiach v Nemecku ukázal, že miestni sú menej ochotní pomôcť žene, ktorá vyzerá ako migrantka (tmavšia pleť, prípadne hidžáb), no pravdepodobnosť pomoci tej istej osobe sa zvýšila, ak preukázala, že dodržiava miestne spoločenské normy.

Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla minulý týždeň v odbornom časopise PNAS.

Vedci si na výskum vybrali Nemecko zámerne, keďže ide o krajinu „s najvyšším počtom žiadostí o azyl v Európe a dlhou históriou masového prisťahovalectva, ktoré v krajine vyvolalo konflikty medzi domácimi a prisťahovalcami,“ vysvetlil pre Denník N spoluautor štúdie a politológ Nicholas Sambanis z univerzity v Pensylvánii.

Zahraničný politológ dodal, že Nemecko si zvolili aj preto, lebo „ide o krajinu s vyvinutým zmyslom pre dodržiavanie spoločenských noriem“.

V novej štúdii vedci testovali, či akceptácia takýchto pravidiel spolužitia „zníži predsudky voči migrantom založené na ich etnickom pôvode či odlišnom náboženstve,“ povedal Sambanis pre Denník N.

Napomenula neporiadnika, popadali jej pomaranče

Experiment vykonali na 29 vlakových staniciach po celom Nemecku a zaradili doň vyše 7-tisíc náhodných okoloidúcich, z ktorých sa pre potreby výskumu stali testované subjekty.

Na každej stanici bol 5-členný tím, ktorý pred nič netušiacimi cestujúcimi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Morálka

Veda

Teraz najčítanejšie