Denník N

Aj Epstein mal svoju madam

Jeffrey Epstein na súde vo West Palm Beach. Foto - TASR/AP
Jeffrey Epstein na súde vo West Palm Beach. Foto – TASR/AP

Obchodovanie s ľuďmi sa týka hlavne žien. No nie vždy sú len obeťami.

Samovražda amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorý vo väzení čakal na proces týkajúci sa obchodovania s dievčatami a ich následného sexuálneho zneužívania v jeho domoch v New Yorku, na Floride aj Panenských ostrovoch, znamená, že už nebude musieť čeliť spravodlivosti. Advokáti a advokátky desiatok (v tom čase nezriedka neplnoletých) Epsteinových obetí však chcú, aby sa na prípad nezabudlo a vyšetrovanie pokračovalo.

Ich klientky a ďalšie predpokladané poškodené, ktoré sa nikdy neprihlásili, si to nepochybne zaslúžia, lebo Epsteinovi a jeho známym z politickej a spoločenskej smotánky „slúžili“ ako sexuálne objekty, „spestrenie“ jeho slávnych večierkov a viaceré z nich svoj život delia na obdobie pred Epsteinom a po ňom. Pričom to po Epsteinovi znamenalo aj depresie, drogy či sebapoškodzujúce správanie.

Úmysel nezastaviť vyšetrovanie krátko po Epsteinovej smrti ohlásil aj prokurátor Geoffrey Berman. V amerických médiách sa špekulovalo, že jeho úrad sa v krátkom čase chystá obviniť ďalších ľudí.

Epstein by totiž nikdy nemohol „robiť svoj biznis“, ak by mu v tom nepomáhali iní ľudia a ďalší ho potom nekryli. Tak mu umožnili roky vyhýbať sa spravodlivosti alebo dostať smiešny trest za pre neho mimoriadne výhodných podmienok.

Hoci obchodovanie s ľuďmi na sexuálne účely, v tomto prípade s tínedžerkami z viacerých krajín sveta (spomína sa aj Slovensko), do ktorého bol Epstein podľa obžaloby zapletený, sa tradične vníma ako situácia, kde sú páchateľmi muži a obeťami ženy, je to oveľa komplexnejšie.

Tie dievčatá sú „odpad“

Ukazuje to aj prípad Epsteinovej dlhoročnej spoločníčky, krátkodobo zrejme aj intímnej priateľky, Ghislaine

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie