Denník N

Psychologička: V rodinách, kde je už menej lásky, treba viac obyčajnej ľudskej slušnosti

Psychologička Mária Krýslová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Psychologička Mária Krýslová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre mnohé deti je rozvod rodičov malý koniec sveta, no pre niektoré môže byť aj vykúpením. „Až po ňom si vydýchnu a začnú znova žiť,“ hovorí psychologička Mária Krýslová.

Psychologička, ktorá roky pracovala s rodinami v období rozvodu, v rozhovore opisuje, aký dosah môže mať rozvod na deti, prečo niektoré deti zvládajú rozvod rodičov ľahšie ako iné, aké chyby najčastejšie robia rodičia pri rozvode a ako by mala fungovať porozvodová starostlivosť o deti.

Stretávate sa s tým, že rozvod rodičov poznamená človeka na celý život?

Rozvod nejakým spôsobom poznamená asi každého. Niekomu ostane bolestná stopa v pamäti, niekto sa z neho aj niečo dôležité naučí, iného poznačí natoľko, že si ďalej už poškodzuje život sám. Psychológ nedokáže spätne spoľahlivo určiť, či poškodenie spôsobila práve a len táto udalosť. Väčšinou ide o celú reťaz záťaží, ktorú ona spustí a o nešťastné spojenie krehkej osobnosti a vyššej zraniteľnosti spolu s dosahom rozvodu.

Dá sa povedať, v akom veku má rozvod na deti najvýraznejší dosah?

Nedá. V každom veku hrozí poškodením. Buď v podobe návratu na predchádzajúcu vývinovú úroveň, zabrzdení alebo aj poškodení ďalšieho vývinu. Miera ničivosti nezávisí len od veku.

Sú dve takzvané „imprintingové“ alebo „vpečaťujúce“ obdobia, ktoré sú možno z hľadiska trvalejšieho vplyvu citlivejšie než ostatné. Práve prvé tri roky sa dieťa „učí“, či je vzťah s blízkym človekom bezpečný, spoľahlivý, predvídateľný a stabilný. Na vlastnej koži, v kontakte s najbližšími osobami zakúša, či „po zlom príde dobré“. Vytvára a fixuje si pojem trojice ako základnej jednotky rodiny. Druhým je obdobie puberty. Rozvod môže nechať dlhodobejšie stopy napríklad na sebahodnotení. A môže sa premietnuť nielen do vytvárania partnerských vzťahov.

Prečo sa niektoré deti vyrovnávajú s rozvodom rodičov ľahšie než iné?

Už aj preto, že každé dieťa sa narodí s inou výbavou. Niektoré sú ako bábiky z čínskeho porcelánu, iné zase z gumy, ktorá tlakom povolí, ale bez ujmy sa neskôr prispôsobí. Dôležité je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie