Denník N

Pre Kunsthalle je samostatnosť dôležitá, ale je to len začiatok, hovorí Nina Vrbanová

Kunsthalle Bratislava. Foto - archív KHB / Martin Marenčin
Kunsthalle Bratislava. Foto – archív KHB / Martin Marenčin

Ďalšie fungovanie a rozvoj bratislavskej Kunsthalle bude závisieť od financií, ale aj od plánov na Kreatívne centrum v Dome umenia, kde sídli.

Od prvého januára bude mať ministerstvo kultúry o jednu štátnu príspevkovú organizáciu viac.

Kunsthalle Bratislava sa po piatich rokoch od svojho vzniku osamostatní a dostane štatút svojbytnej organizácie, akú umelci od ministerstva žiadali viac ako dvadsaťpäť rokov.

„Doteraz vždy zo strany ministerstva existovali prekážky, prečo sa to nedá. Teraz je po prvýkrát reálna vôľa položiť základy Kunsthalle ako samostatnej inštitúcie a to je dobrý začiatok,“ hovorí Nina Vrbanová, poverená riaditeľka KHB.

Zároveň však upozorňuje, že samostatnosť je síce dôležitý, no len prvý krok.

Od ministerstva pôvodne žiadali viac ako 700-tisícový rozpočet, dostanú 400-tisíc. Podobu a fungovanie galérie v najbližších rokoch však najviac môže ovplyvniť plán zriadiť Kreatívne centrum v Dome umenia, kde Kunsthalle sídli a ktorý je stále reálny.

Ide o eurofondy

Kreatívne centrá majú na Slovensku vzniknúť z eurofondov, na ktorých využití začalo ministerstvo kultúry pracovať v roku 2012. Dodnes neboli na kultúru pre rôzne pochybenia vyčerpané žiadne financie z pôvodného balíka takmer 260 miliónov eur.

Výzva pre kreatívne centrá, do ktorej sa môžu zapojiť samosprávy a organizácie ministerstva kultúry, bola vypísaná začiatkom júla tohto roka. Z pôvodne avizovaných takmer 160 miliónov ponúka už len necelých 88 miliónov eur.

Národné osvetové centrum (NOC) naďalej pracuje na projekte Kreatívneho centra v budove Domu umenia na Námestí SNP v Bratislave, ktorý na jar vzbudil obavy o ďalšie fungovanie Kunsthalle na rovnakej adrese.

NOC má už dispozícii úvodnú architektonickú štúdiu firmy Atrios Projektmanagement, ktorá navrhla napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľubica Laššáková

Kultúra

Teraz najčítanejšie