Denník N

Nový album pesničkárky Sone Horňákovej patrí k tomu najlepšiemu, čo tento rok vzniklo

Ôsmy album na jednej strane pokračuje v línii jej posledných projektov, ale zároveň sa z nej aj dôsledne vymyká.

Keď sa povie „pesničkár“, myslí sa tým hudobník, ktorý si skladá hudbu, píše texty a zároveň tieto piesne aj interpretuje. Pôvodný anglický názov „singer/songwriter“ je určite oveľa výstižnejší, pretože charakterizuje umelca a jeho výpoveď ako celistvú entitu.

Táto nálepka však nehovorí nič ani o štýle, ani o žánri – pesničkárom totiž môže byť folkový hudobník, ale aj povedzme rocker či dokonca folklorista… Ako už bolo povedané – pesničkárstvo je komplexnou umeleckou aj osobnostnou výpoveďou. Autor/interpret nie je odkázaný na to, čo mu prinesie niekto iný, ale hovorí (a spieva) sám za seba.

Soňa Horňáková je v tomto zmysle naozaj pesničkárkou telom aj dušou. Krok za krokom, každým novým albumom smeruje k celistvému umeleckému vyjadreniu. Aj keď pôvodne vychádzala z folku, už dávno sa nedrží len tradičného folkového modelu osamelej speváčky s gitarou, ale skúša presahy aj do iných území.

V 80. a 90. rokoch ukázala svoje hitmakerstvo, keď nahrala viacero nádherných piesní (Biely pavúk, Veľký voz, Dve básne pána Hikmeta), ktoré boli – na rozdiel od tvorby iných folkových pesničkárov – svojou prívetivou, neprvoplánovou hitovosťou akceptovateľné aj pre mainstreamové rozhlasové a televízne médiá.

Klasický pesničkový model jej už nestačí

Akoby len tak mimochodom získala koncom 80. rokov bronzovú Lýru, aby o pätnásť rokov neskôr zožala v podobe rešpektovaného Aurela aj uznanie kritikov za najlepší folkový album (Pozdrav z Teonatu, 2005).

Nielen z tohto je zrejmé, že akémukoľvek zaškatuľkovaniu sa bráni zubami-nechtami. A aj vlastnou tvorbou. K tomuto ešte pripočítajme obrazy, ktorými ilustrovala svoje albumy alebo aj nedávno vydanú knihu básní a textov Medzi mnou a mnou (Petrus, 2018) – tá zas zdôraznila poetickú stránku jej tvorby.

Na druhej strane je čoraz viac zrejmé, že klasický pesničkový model jej už prestáva vyhovovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie