Denník N

Skúška Trubanom

Michal Truban. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Truban. Foto N – Vladimír Šimíček

Trubanov príbeh je aj pre mňa ako diváka skúsenosť, že sa vie zastaviť a ospravedlniť.

Autor je teológ, člen strany PS

Som, samozrejme, zaujatý, lebo nie som nestranný a dokonca už nehovorím ani ako nestraník. Lebo som dospel k poznaniu, že názor, presvedčenie, občianska angažovanosť aj budúcnosť mojich dcér majú svoju cenu.

Patrím k ľuďom, ktorí nielen veria Progresívnemu Slovensku. Som tak trochu jedným z tých, ktorí ho pomáhajú v rámci svojich možností spoluvytvárať. Hovorím to preto hneď na úvod. Lebo – alebo aj práve preto – mám na to, čo sa posledné dni deje, názor. Aj v kontexte toho, že „kompromaty“ sú klasickou súčasťou politickej práce. Sám som ako aktér „vlastného neštandardného životného príbehu“ niektorým – našťastie „len“ vymysleným – kompromitujúcím kampaniam vo svojom profesionálnom pôsobení musel čeliť. A nebolo to príjemné. Bol však okolo mňa tím ľudí, ktorí verili tomu, čo robím, a poznali ma lepšie ako autori „príbehov“ o mojej osobe.

Skutok sa stal

Michal Truban vníma, že nekonal správne. Priznával to postupne, že zlyhal len trochu. Tak trochu klamal. Tak trochu nehovoril celú pravdu. No nepredstiera negramotnosť ani sa netvári, že to nebol on. Skutok sa stal. Klamal. A ospravedlnil sa za to. Vyhodnocuje to ako chybu, že to skúšal s drogami, aj to, ako o tom hovoril pred študentmi. Neuvedomil si celé spektrum, ktoré verejnosť predstavuje, a to sa mu kruto vrátilo. To nebolo správne. V športovej terminológii: chyba, ktorá podmienila ďalší priebeh zápasu.

Zároveň tomu otvorene čelí a priznáva, že to bola chyba. Neviem, ako inak to má spraviť verejne aktívny človek, než takto. Išlo o situáciu spred pár rokov a z obdobia, v ktorom sa jeho postoje a názory stále formovali. Je určite nevýhoda byť konfrontovaný so svojimi výrokmi, textami či konaním, ktoré majú dnes úplne iné významy. No aj minulosť je súčasťou života toho istého človeka. Truban nie je pokrytec a čelí nepríjemným dôsledkom svojho konania. A to je dobre. Lebo takto sa dostávame k momentu, ktorý je zdrojom nového poznania. Je dobré, že tu máme verejne dostupný aj takýto príbeh sebareflexie nádejného verejného činiteľa.

Celé zle?

Takže na rozdiel od niektorých svojich kamarátov to nevnímam ako „celé zle“. Je to aj pre mňa ako diváka skúsenosť, že Michal Truban sa vie zastaviť a vie sa ospravedlniť. A nie je mu to príjemné. Je to železný muž a nedal to na prvýkrát. Fakt, že sa chce napriek tomu či práve preto verejne angažovať a musí čeliť svojej neschematickej minulosti, je určite nepríjemnou výzvou. Áno, je to eufemizmus. No je to podľa mňa úplne namieste. Trubanov príbeh nie je štandardný formát. Ale čelí tejto výzve otvorene.

V tom je určite jeho konanie v silnom kontraste s plagiátorom či zháňačom peňazí vlastnou hlavou, s otcom desiatich detí s deviatimi ženami či s fašistami, ktorí aj pred súdom dokazovali, že nevedia pracovať na PC, či s ich kolegami popieračmi holokaustu, ktorí sa nevyznajú v histórii. Alebo s nahrávačmi či nahratými či inými marketingovými produktmi slovenskej politiky, ktorí sa za mnohé svoje excesy nikdy (opravte ma, ak som na niečo zabudol či som niečo prehliadol) neospravedlnili, napriek nepopierateľným verejným škodám.

Prečo toto nie je marketingový produkt

Ak chce niekto úspech Zuzany Čaputovej či koalície PS/Spolu zhodiť, hovorí, že sú to marketingové produkty. No ak by Michal Truban či PS boli „len“ marketingový produkt, bol by to podľa posledných mediálnych výstupov veľmi zlý produkt s obmedzenou životnosťou. Toto je skôr autentické zlyhanie človeka z mäsa a kostí v takmer priamom prenose. A tento človek si vybral a ešte si stále vyberá celú nepríjemnú lekciu, a snaží sa poučiť. A áno, s nepríjemným časovým posunom, ale čelí tomu v rámci možností so cťou.

Nie je to príjemné, ale nie je to celé zle. To je môj názor. A je jasné, že je na zváženie, či si to zaslúži alebo nezaslúži podporu. Každý z nás má svoje preferencie. Ja neverím v politických mesiášov, ktorí sú dokonalí. Verím v spoluprácu ľudí, ktorí niečo vedia a vedia aj to, že nie sú dokonalí ani smerom do minulosti a zrejme ani smerom do budúcnosti. Ide o to, ako zlyhania spracúvame a čo z nich spravíme. Toto, čo v príbehu Michala Trubana ako predsedu nádejnej politickej strany sledujeme, je ťažké, nie je to príjemné, ale je to ľudsky uveriteľné.

Kontext je dôležitý

A okrem toho, čo sme si povedali doteraz, je v kontexte stále nevyšetrenej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kočneriády v justícii či polícii, únosu štátu a jeho rozkladu či boja niektorých politických aktérov o prežitie naozaj dôležité vnímať aj hierarchiu niektorých skutočností a epizód, ktorými sa zaoberáme, a koľko času im venujeme. Aj prečo je potrebné dnes uprostred leta postaviť namiesto Kočnera a jeho „partie“ do mediálnej pozornosti čerstvo potvrdeného volebného lídra najsilnejšej opozičnej sily s potenciálom rastu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie