Denník N

Salvini sa vrátil z pláže a rozbil vládu. Zradil Talianov, odkazujú mu partneri

Matteo Salvini počas svojho "letného turné". Foto – Twitter M.S.
Matteo Salvini počas svojho „letného turné“. Foto – Twitter M.S.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini minulý týždeň oznámil, že koalícia s Hnutím piatich hviezd už nefunguje. Čo najskôr chce nové voľby, ktoré by podľa prieskumov suverénne vyhrala jeho Liga.

Pre Mattea Salviniho sa kampaň nikdy nekončí. Čo iní berú ako tradičnú letnú dovolenku, vidí taliansky minister vnútra ako šancu na politické PR. Bez trička a s krížikom okolo krku sa na plážach fotí s voličmi a dokonca sa zahrá aj na dídžeja.

Počas „dovolenky“ stihne Salvini aj zopár tlačoviek a prejavov. A potom z plaviek plynulo prejde do obleku a oznámi, že vládna koalícia je mŕtva. Salvini tak koncom minulého týždňa dal do pohybu plán, o ktorom sa špekuluje prinajmenšom od májových eurovolieb. Liga v nich potvrdila pozíciu najsilnejšej talianskej strany.

Základom plánu sú predčasné voľby. A na jeho konci má byť Matteo Salvini ako nový taliansky premiér. Buď na čele jednofarebnej vlády, alebo v koalícii s Berlusconiho stranou Forza Italia či krajne pravicovými Bratmi Talianska.

Uplynulé dni však ukázali, že to nemusí byť také jednoduché, ako sa Salvinimu mohlo zdať, keď ohlásil koniec koalície s Hnutím piatich hviezd (M5S).

Liga valcuje konkurenciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie