Denník N

SMK útočí na Bugára cez jeho vlastného Danka

Predseda strany SMK József Menyhárt a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto - TASR
Predseda strany SMK József Menyhárt a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto – TASR

Politici a médiá SMK a Fideszu robia roky všetko pre to, aby svojim voličom Most-Híd znechutili. Teraz sa im to môže vypomstiť.

Rigorózna práca pána Danka je problémom SNS, a nie Mosta-Híd, preto sa k tomu nemáme čo vyjadrovať, opakoval dokola Béla Bugár počas svojej kampane na prezidenta republiky. Uvidíme, čo povie teraz, keď sa podobné podozrenie objavilo ohľadne poslanca jeho strany Eleméra Jakaba.

Stranícke noviny SMK Ma7 priniesli informáciu, že Jakab získal svoj vysokoškolský diplom z medzinárodných vzťahov pred šiestimi rokmi korešpondenčne na Užhorodskej národnej univerzite. Diplomová práca poslanca je nedostupná, univerzita ju pod rôznymi zámienkami odmietla sprístupniť. Jedným z odôvodnení podľa Ma7 bolo, že by tým porušila Jakabove ľudské práva. Odmietla dokonca informovať o téme práce a aj o tom, kto ju posudzoval.

Správu prevzal denník Új Szó, blízky Mostu, ktorý tiež oslovil Jakaba so žiadosťou o informácie a o možnosť na­hliadnuť do práce a do posudkov. „Nepošlem vám ju, nepoviem vám to,“ odmietol poslanec žiadosť novín. „Čo ja získam tým, že ju zverejním,“ vysvetľoval Új Szó svoj postoj.

Podľa Ma7 je otázne, či Jakab vôbec dostatočne ovláda vyučovacie jazyky univerzity, ukrajinčinu a angličtinu. Jakab sa bránil tým, že sa viac ako desať rokov učil ruštinu a s tým si vraj na ukrajinskej univerzite vystačil.

Užhorodská národná univerzita bola v čase, keď tam Jakab mal študovať, preslávená korupčnými škandálmi. V rokoch 2011 až 2013 polícia obvinila niekoľko jej funkcionárov a profesorov, vrátane zástupcu rektora a dvoch dekanov fakúlt, podozrivých z brania úplatkov.

Jakab je dôležitým politikom Mosta, zaisťuje pre stranu hlasy na východe. Má blízko k Bugárovi, ktorý je krstným otcom jeho syna. Zároveň má povesť miestneho kmotra a kontroverzného podnikateľa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie