Denník N

Právo na Paneurópskej vysokej škole stratilo akreditáciu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva pozastavil akreditáciu Paneurópskej vysokej škole v programe právo. Nemôže prijímať nových študentov.

Aktualizované 18:05

Katarína z Martina študovala päť rokov na práve na Paneurópskej škole. Teraz ju prijali na ďalší stupeň štúdia – chce si urobiť titul JUDr. Pozastavenie akreditácie sa jej teda netýka. Minister školstva Juraj Draxler totiž pozastavil akreditáciu len bakalárskemu a magisterskému stupňu, a to v dennej aj externej forme.

Fakulty Paneurópskej vysokej školy

  • Fakulta práva 
  • Fakulta ekonómie a podnikania
  • Fakulta masmédií
  • Fakulta psychológie
  • Fakulta informatiky

Problematické české pobočky

Paneurópska nebola jej jediná možnosť štúdia, prijali ju aj do Banskej Bystrice aj Trnavy. “Rozhodla som sa ísť do Bratislavy, lebo tam boli odborníci.“ Na škole bola spokojná, získala červený diplom. Uznáva, že keď má niekto súkromnú školu, môže to mať v práci či na praxi ťažšie.

„Je nepísané pravidlo, že ak sa niekde hlási človek zo súkromnej vysokej školy, je to kadejaké, ale vždy keď má  pohovor, tak sa pozerá na odbornosť.“

Kvôli pozastavenej akreditácii nemôže fakulta prijímať nových študentov. „Študenti, ktorí boli prijatí pred pozastavením akreditácie, však môžu zatiaľ riadne dokončiť štúdium,“ píše ministerstvo.

Škola aj napriek tomu robí prijímacie konania. Jej dekan Jaroslav Ivor totiž dúfa, že do konca leta minister zruší pozastavenie akreditácie a budú môcť prijať nových študentov. Zatiaľ ide o 175 ľudí do prvého ročníka bakalárskeho stupňa a 450 študentov, ktorí skončili bakalársky stupeň a chceli by si dorobiť magisterský.

To pripustilo aj ministerstvo školstva. „Ak škola situáciu napraví, ešte v lete môže teoreticky obnoviť prijímacie konania a začať semester v štandardnom režime. Prijímanie študentov v tejto chvíli by však bolo protizákonné.“

Škola funguje od roku 2003, zakladal ju aj Ján Čarnogurský. Rok štúdia na škole stojí v dennej forme bakalárskeho štúdia takmer 2200 eur v externej takmer 2000.

O akreditáciu škola prišla kvôli svojim pobočkám, ktoré oficiálne vedie ako konzultačné centrá. Aj dekan Ivor pritom potvrdil, že v týchto pobočkách poskytujú rovnocenné vzdelávanie. Pobočky sú v Prahe, Brne, Ostrave a Žiline.

Ministerstvo pozastavenie akreditácie odôvodňuje tým, že študijný program prebieha na iných miestach a za iných podmienok ako im to povolila akreditačná komisia.

Študentka Katarína ľudí, ktorí študovali na českých pobočkách nepozná. Ani jej neponúkli tam ísť študovať.

Škola rozhodnutie ministerstva zobrala na vedomie. Tvrdí, že problémy už a v novej žiadosti o akreditácii už mimobratislavské pobočky nie sú. „Máme pripravený spis na akreditáciu v Česku,“ hovorí Ivor. Postup ministra si dekan nevie vysvetliť, lebo o odstránení problémov vraj ministerstvo informovali už skôr.

Na škole externe učí aj poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). O pozastavení akreditácie nevedela: “Neviem o tom nič. Učím tam, ale nie som súčasťou vedenia.”

Nemá pocit, že by existoval zásadný  rozdiel z hľadiska kvality na ich a ostatných fakultách. “Nemyslím, že je tam vážna disproporcia,” hovorí. Celkovo je však podľa nej problém, že je na Slovensku veľa právnických fakúlt.  “Principiálne platí, že šesť právnických fakúlt je pomerne vysoký počet na pomery Slovenskej republiky. To sa odzrkadľuje plošne na výučbe právnikov ako takých. Vnímam to ako plošný problém,” dodala.

Štúdium práva na Slovensku práve v utorok kritizoval aj premiér Robert Fico. „Som znepokojený tým, že súčasné možnosti nadobudnutia právnického vzdelania na Slovensku spôsobujú, že dosiahnutie tohto vzdelania stráca svoju výnimočnosť a exkluzivitu,“ povedal na okrúhlom stole o budúcnosti právnického vzdelávania podľa denníka SME.

Českí advokáti ich nebrali

K absolventom Paneurópskej vysokej školy mala výhrady aj Česká advokátska komora, ktorá ich nebrala za koncipientov a nechcela ich pustiť k advokátskym skúškam.

„Nechceme študentom vytvárať prekážky v uplatnení sa, ale pri niektorých školách máme pochybnosti o kvalite výučby, prekáža nám tiež, že pobočky nemajú akreditáciu na výučbu českého práva,“ upozorňuje Iva Chaloupková, hovorkyňa Českej advokátskej komory.

Dekan Ivor vysvetľuje, že problém v Česku majú aj absolventi iných slovenských právnických škôl. To však už podľa neho vyriešili tým, že študenti ich školy robia rozdielové skúšky z českého práva na Karlovej univerzite.

Fakulta neskončila dobre ani v hodnotení ARRA. Zo šiestich hodnotených fakúlt bola v poslednom rebríčku na štvrtom mieste. Na ňom je od roku 2011.

Horšie skončili právnické fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Fakulta práva Janka Jesenského – Vysoká škola Danubius v Sládkovičove.

Paneurópska vysoká škola mala finančné problémy, napísal Trend. Čarnogurský svoj podiel predal, koncom minulého roka do školy vstúpil český investor – finančná skupina Prosperita a vzdelávací holding Akademická aliance.

O ďalších sa ešte len rozhodne

Či aj iné školy prídu o akreditáciu, nie je teraz jasné. Výsledky komplexnej akreditácie budú známe koncom leta. Už v minulosti Draxler vystúpil voči niektorým školám. Vysoká škola Goethe Uni v Bratislave podľa ministra do konca roka zanikne, má podľa neho zásadné nedostatky. Odmietol tiež zriadenie dvoch súkromných škôl – Technologického Inštitútu A. Ruprechta v Šamoríne a Vysokej školy ekonómie a podnikania v Banskej Bystrici.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie