Denník N

Európsky Superpohár rozhodovala Francúzka Frappartová. Veľký zápas zvládla a otvorila dvere ďalším rozhodkyniam

Stéphanie Frappartová počas Superpohára UEFA. Foto – AP
Stéphanie Frappartová počas Superpohára UEFA. Foto – AP

Keď UEFA oznámila, že európsky Superpohár, najprestížnejší zápas na začiatku každej futbalovej sezóny, v ktorom sa stretnú víťazi Ligy majstrov a Európskej ligy, bude pískať Francúzka Stéphanie Frappartová, dalo sa to interpretovať ako reakcia funkcionárov na narastajúcu prítomnosť žien v športe s dlhou dominanciou mužov.

Popularita majstrovstiev sveta žien, konaných začiatkom leta vo Francúzsku, ukázala, že ženský futbal si získava čoraz viac fanúšikov. Frappartová na jar ako prvá žena v histórii pískala zápas francúzskej Ligue 1, potom rozhodovala finále MS žien medzi USA a Holandskom a s rovnakými asistentkami, krajankou Manuelou Nicolosiovou a Írkou Michelle O’Neillovou, ju delegovali aj na európsky Superpohár.

Opora Liverpoolu Virgil van Dijk na predzápasovej tlačovej konferencii povedal: „Myslím si, že pohlavie je irelevantné. Ak tam je kvalita, a tú (Frappartová) má, vôbec na tom nezáleží.“

Frappartová si však uvedomovala, že ako prvá žena rozhodujúca veľký mužský zápas v súťaži UEFA to bude mať náročné: „Tlak je iný. Veľmi dobre viem, že ľudia budú čakať na to, čo spravím.“

Odpískala penaltu

35-ročná Francúzka však duel medzi Chelsea a Liverpoolom, v ktorom zvíťazil Liverpool až po penaltovom rozstrele, zvládla, hoci mala náročný večer. Platilo by to však pre ktoréhokoľvek jej mužského kolegu – musela sa radiť s videotechnológiou VAR, nariadila jedenástku a musela komunikovať s hráčmi.

Bývalý záložník Chelsea a Liverpoolu Joe Cole, dnes pracujúci ako televízny expert pre BT Sport, v štúdiu povedal: „Bola excelentná, nechala hru plynúť a väčšinu dôležitých situácií posúdila správne. Vyrovnala sa s tým fantasticky.“ Nemala problém ani pri protestoch kapitána Chelsea Cesara Azpilicuetu, keď mu dala žltú kartu.

Hoci pred zápasom sa diskutovalo aj o jej fyzickej pripravenosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie