Denník N

V čom je Trumpova zahraničná politika (čiastočne) dobrá

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Tým, že americký prezident rozbíja zastaralé normy, umožňuje svojmu nástupcovi, aby sa stal transformatívnou postavou.

Najlepší americkí prezidenti neboli tí, ktorí pôsobili počas nejakého prechodného obdobia, ale tí, čo politiku svojho úradu zmenili. Tým nemyslím, že len otriasli starým statusom quo, ale že popri tom vytvorili nový a lepší.

Čo sa týka zahraničnej politiky, Donald Trump celkom iste tento štandard nedosiahne. Už od začiatku svojho úradovania bol skôr adeptom na pozíciu ničiteľa než na pozíciu staviteľa, ktorý mal nastúpiť hneď po deštrukcii. Lenže aj napriek svojej prechodnej úlohe, práve ňou spravil dobrú službu svojmu nástupcovi. Súčasný prezident rozbíja staré precedensy od obchodu cez vojenské spojenectvá po Čínu s takým zápalom, že dáva svojmu nástupcovi možnosť angažovať sa v kreatívnej deštrukcii, ktorej kreatívnej časti sa on príliš často vyhol.

Čo všetko už narušil

Trump získal svoj úrad v čase, keď iné krajiny spochybňovali americký primát a keď doma rástla dezilúzia z expanzívneho globalizmu Washingtonu. Tieto sily by ovplyvnili úradovanie akéhokoľvek prezidenta, ktorý by v roku 2017 nastúpil do úradu. Lenže Trumpova výrazná osobnosť a svetonázor ich ešte viac zvýraznila.
Čo sa týka Číny, prezident rozbil desaťročia fungujúcu politiku, ktorá sa snažila o integráciu a vzájomnú spoluprácu, ktoré mali byť prostriedkom k tomu, aby zabránili Číne stať sa nebezpečnou revizionistickou mocnosťou. Čo sa týka obchodu, Trump otriasol prevládajúcim konsenzom, že USA by mali niesť hlavný diel zodpovednosti za udržiavanie otvoreného systému globálnej ekonomiky a že by mali byť ochotné tolerovať stratu nejakých pracovných miest i iné domáce rany, ktoré mali byť cenou za vodcovstvo.

Čo sa týka spojenectiev, prezident ostro spochybnil hodnotu najcennejších amerických partnerstiev, a oznámil, že chce dosiahnuť legitímny cieľ, ktorým je presvedčiť spojencov, aby v záujme vlastnej bezpečnosti vytiahli z peňaženky viac. Prezentoval ho pomerne brutálnym spôsobom, keď verejne karhal európskych lídrov a pohrozil, že týchto priateľov opustí.

Vo všetkých týchto oblastiach mal prezident v niečom pravdu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie