Denník N

Pred pár rokmi nerozumel vínu a červené pil s kolou, teraz zachraňuje spustnuté vinohrady

Vinár Michal Kosorín. Foto N – Robert Barca
Vinár Michal Kosorín. Foto N – Robert Barca

Vinár Michal Kosorín nevedel o víne nič, poznal tak kyslé silvánske zelené. Pred piatimi rokmi prišiel do Svätého Jura, od miestnej komunity sa naučil, čo treba a dnes obnovuje spustnuté vinohrady a zakladá vlastné vinárstvo. Na obnovu vinohradov robí crowdfunding.

 

Aké víno máte najradšej?

Veltlínske zelené.

Iba jednu odrodu?

Ak mám iba jedno povedať, tak to. Samozrejme, ten zoznam je dlhý. Mám rád aj rizlingy, najmä červené, alebo Dunaj. Ale veltlíny sú pre mňa naj.

Ako dlho sa venujete výrobe vína?

Samotnej výrobe vína sa venujem rok. Ale už tretiu sezónu sa venujem obnove vinohradov. Tým, že obnovujem zanedbané vinohrady, mi trvalo až dva roky, kým som mal prvú úrodu.

Ako ste sa k vinohradníctvu dostali?

K vínu som sa dostal veľkou okľukou. Kamarát sa presťahoval okolo roku 2000 do Jura a začal sa zaujímať o víno. V roku 2014 ma zavolal na hody, kde bola vtedy aj výstava vín. Vtedy som zrazu zistil, že „wow“, víno je super. Dovtedy som sa o víno vôbec nezaujímal. Žil som v klasickej komunistickej idei, že je nejaký kyslý limbašský Silván a nechcem to piť. A keď, tak červené s kolou. Nemal som ani základ vínnej kultúry.

Rýchlo som sa naučil, že víno je rozmanité. Aj že keď rôzni vinári urobia víno z jednej odrody, môže chutiť úplne inak a stále príjemne.

Začal som chodiť do Jura

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie