Denník N

Mafiu mali vytlačiť online dražby, miesto nich chystá štát zmeny, ktoré ju potešia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Kupci sa boja chodiť na dražby, kde im podozriví ľudia hovoria, aby zbytočne netlačili cenu hore. Všetci to vedia, a preto štát už dávno nachystal zákon na spustenie bezpečných online dražieb. 
  • Do pripomienkovania však ministerstvo spravodlivosti miesto toho poslalo návrh, ktorý môže praktikám mafie pomôcť ešte viac. Doplatiť na to môžu nielen banky ako veľkí veritelia, ale napokon aj ich normálni klienti, ktorí sa dostanú k úverom ťažšie.

V bežný pracovný deň prebehne na Slovensku v priemere okolo desať rôznych dražieb. Predáva sa kadečo, najčastejšie byty po neplatičoch, ale i akýkoľvek majetok skrachovaných firiem.

Ide o biznis, ktorý je lákavý nielen pre korektných podnikateľov. Mafiu láka nielen obratom v desiatkach miliónov eur ročne, ale najmä tým, že konečnú cenu možno umelo stlačiť dolu, a potom zarábať na rozdiele medzi trhovou a dražobnou cenou.

Nie je to teória. Rozprávali sme sa o tom s ľuďmi z dražobných spoločnosti aj s konkurznými správcami, niektorí tiež organizujú dražby. Rovnako s bankármi, ktorí majú prirodzený záujem na tom, aby boli dražby čo najférovejšie a výnos z nich tak čo najvyšší.

Všetci hovoria to isté a medzi riadkami to priznávajú aj špecialisti z ministerstva spravodlivosti: na dražbách sa už stali o bežnou praxou „problémové osoby“ a ich vinou prichádzajú o peniaze aj veritelia, aj ich dlžníci.

Ochrana, ktorú neviete odmietnuť

Čo robia tieto problémové osoby? Buď sa snažia „ochrániť“ dlžníka, tým, že robia hluk, strašia dražiacich tým, že nedostanú ani byt, ani peniaze a dlžník sa i tak nevysťahuje. Za to inkasujú od beztak zadlženého človeka odmenu.

Alebo ľudia s praktikami z 90. rokov umelo hustia atmosféru na dražbe tak, aby sami získali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bankroty

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie