Denník N

Paríž odstránil zámky zaľúbených na slávnom moste, bolo ich milión

Takto vyzeral Most umení predtým. Foto – Flickr.com/Dave Appleby
Takto vyzeral Most umení predtým. Foto – Flickr.com/Dave Appleby

Parížska radnica bojuje proti zámkom lásky na mostoch – nie sú vraj pekné a ohrozujú bezpečnosť. Na slávnom Moste umení ich už zaľúbenci nenájdu.

Je jedným z najkrajších mostov v Paríži. Možno z neho vidieť Notre Dame, Pont Neuf a dokonca aj Eiffelovku. Most maliarov, hercov aj fotografov – jednoducho Pont des Arts (Most umení) – sa roky tešil obľube medzi turistami.

Získal si ju aj vďaka dosť netradičnej záľube zamilovaných párov, ktorí si na ňom zamkýnali svoju lásku.

Meda & Ibrahim 18.04.2014, Dany & Ida 12.09.2014, David i Olga 21.02.2015 či Alec & Katie 17.05.2015. Zámky všetkých veľkostí aj farieb, všetkých mien aj národností. Verili, že podobne ako ich láska, aj zámky na moste vydržia desaťročia.

Parížska radnica však bola proti. Z dôvodu bezpečnosti a estetiky minulý týždeň nechala odstrániť všetky zámky na moste Pont des Arts, ktorý postavili za Napoleona v 19. storočí.

Pont des Arts bez zámkov. Dnes ho zdobia grafiti. Fot - AP
Pont des Arts bez zámkov. Dnes ho zdobia grafiti. Fot – AP

Hrozilo zrútenie mosta

„Je tu! Pozri, je tu,“ nadšene hovorí Sofien svojej manželke Rym. Svoj zámok našiel tento pár z Tuniska po viac ako roku na rovnakom mieste.

„Milujeme Paríž a rozhodli sme sa pre takéto gesto našej lásky,“ hovoria. Keď sa dopočuli, že zámky z mosta zaľúbených majú odstrániť, prišli ten svoj skontrolovať. Mali šťastie – zámok si zamkli kúsok od mosta.

Radnica sa k tomuto kroku rozhodla, lebo hrozilo, že by sa časť mosta mohla zrútiť na niekoho z okoloidúcich či spadnúť na lode plaviace sa po rieke. Aj nehoda z júna minulého roka, keď spadla časť zábradlia, ukázala, že s bezpečnosťou slávneho mosta treba niečo urobiť.

Podľa francúzskeho denníka Le Parisien bolo zámkov takmer milión a spolu vážili viac ako 45 ton.

„Už to nie je prijateľné ani z hľadiska bezpečnosti, ani z hľadiska estetiky,“ uviedol podľa denníka Le Parisien zástupca parížskej primátorky Bruno Julliard. „Situácia sa musí zmeniť, veď tento most ponúka jeden z najkrajších výhľadov na Paríž.“

Aj na Eiffelovke

Vešanie „zámkov lásky“ sa do Paríža rozšírilo z Ríma v roku 2008. Nikto však v tom čase neveril, že by pripevňovanie zámkov s menami zaľúbencov mohlo ohrozovať parížske pamiatky. Odvtedy sa však táto zaľuba rozšírila na mosty, zábradlia a dokonca aj na Eiffelovu vežu.

„Takéto zámky som videla na mnohých miestach po Európe, ale celkom tejto záľube nerozumiem,“ hovorí Taiwančanka Juno, ktorá navštívila Paríž pre tenisový turnaj Roland Garros. „Dočítala som sa v novinách, že zámky idú odstrániť, tak som sa na to prišla pozrieť.“

Pôvodnú výzdobu slávneho mostu už nestihla, miesto toho si však môže pozrieť grafity umelcov vrátane známeho francúzsko-tuniského „pouličného umelca“ eL Seeda. Ich diela majú most chrániť do konca júna, keď ich nahradia sklenené tabule, vďaka ktorým tu už nebude možné umiestňovať zámky zaľúbených.

Podobné opatrenia chce parížska radnica uplatniť aj na ďalších mostoch, kde sa zámky hromadia.

Zámky dohromady vážili 45 ton. FOTO - Flicr.com/Fuad Babayev
Zámky dohromady vážili 45 ton. FOTO – Flicr.com/Fuad Babayev

Je to vandalizmus

„Je to vandalizmus,“ rozčuľuje sa parížsky dôchodca Jean. „Je to len príznak neúcty k veciam. Nemá to nič spoločné s Parížom. Prišlo to sem z Talianska a my Parížania musíme na ich odstraňovanie platiť vyššie dane.“

Neďaleko priechodu pre chodcov, ktorý vedie na tiché nádvorie múzea Louvre, postáva Sharry. Pri nohách má rozložených niekoľko zámkov na predaj. Pristavuje sa pri ňom pár z Indie. Mladému mužovi v bielej košeli podávajú päť eur a berú si čiernu fixku, aby na zámok napísali svoje mená aj dnešný dátum.

„Dnes to vôbec nejde,“ sťažuje sa. „Odkedy z mosta odstránili zámky, za deň ich predám veľmi málo.“ Do Paríža prišiel pred rokom z Indie a takto sa snaží aspoň niečo si zarobiť. „Ty máš frajera? Nechceš zámok?“ pýta sa ma lámanou angličtinou.

S úsmevom odpovedám, že síce niekoho mám, ale zámok si dnes od neho nekúpim. S manželom sme si lásku zamkli trochu inak.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie