Denník N

Ako a čo správne cvičiť v posilňovni a čoho sa vyvarovať? Ako sa správne stravovať? Vysvetľuje majster Slovenska v kulturistike

Ján Beňo. Foto - Igor Kopček
Ján Beňo. Foto – Igor Kopček

Jem sedemkrát denne, cvičiť nalačno a bez rozcvičky neodporúčam, tvrdí policajt a majster Slovenska v kulturistike Ján Beňo.

Čo vás lákalo na kulturistike?

Vždy ma fascinovali mohutnejšie postavy a hrdinovia, ktorých som videl vo filmoch, napríklad Arnold Schwarzenegger. Niekto začne cvičiť pre dievčatá, mňa hnalo iné – páči sa mi vyšportované telo, hoci mi od začiatku bolo jasné, že dosiahnuť to znamená veľa odriekania aj veľké nároky na financie. Koho to nebaví, ten pri tom nevydrží.

Kedy ste začali cvičiť?

Začínal som doma, keď som od rodičov dostal staré jednoručné činky, neskôr som si kúpil lavičku. Prvýkrát som bol v posilňovni asi v pätnástich.

Do nej sa dostanú mnohí, najmä po Silvestri, dokonca si zakúpia aj permanentky, ale nevydržia pri tom. Viacerí mi vraveli, že sa tam so svojou nadváhou necítili dobre, lebo tí „nabúchaní“ a vyrysovaní sa na nich uškŕňali.

Deje sa to, hoci ja by som sa takým ľuďom nikdy nesmial. Každý raz začínal, aj tí „nabúchaní“. Práveže my, čo už cvičíme dlhšie, by sme mali začiatočníkom skôr poradiť, motivovať ich, pomôcť im. Faktom je, že mnohí začiatočníci sa najskôr v posilňovniach hanbia, preto si vyberajú také, kam nechodí veľa ľudí, prípadne tam nechodia tí, čo cvičia profesionálne.

Mať vyšportované telo nikoho neoprávňuje vysmievať sa obéznejšiemu, ktorý príde prvýkrát, lebo je prakticky isté, že v iných činnostiach by ho „tučko“ tromfol a na smiech by bol práve on.

V čom robia začiatočníci najväčšie chyby?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie