Denník N

Messi znova čelí obvineniam z daňových únikov, sudca jeho odvolanie zamietol

Foto - AP
Foto – AP

Hviezda FC Barcelona neuspela s napadnutím rozsudku španielskeho súdu. Štátu dlhoval vyše 4 milióny eur.

Argentínsky futbalista Lionel Messi sa opäť postaví pred španielsky súd. Obvinený je z profitu na daňových únikoch, ktoré zosnoval jeho otec a agent v jednej osobe Jorge Messi. Rodina mala ilegálne využívať schránkové firmy na Belize a v Uruguaji, aby tak obišla španielske úrady. Podľa internetového vydania denníka El Pais Vysoký provinčný súd v Barcelone Messiho odvolanie neprijal.

Obvinenia, ktoré hráč a jeho otec neúnavne odmietajú, sú založené na krátení daní z osobnostných práv z reklamy pre spoločnosti ako Adidas, Pepsi-Cola, Danone alebo Proctor & Gamble, ktorého sa obaja mali dopustiť medzi rokmi 2007 a 2009. Jednalo sa o sumu 4,1 milióna eur. Prvý raz bol Messi vypovedať v septembri 2013.

V októbri minulého roka sa na stranu viacnásobného víťaza Zlatej lopty FIFA pre najlepšieho futbalistu planéty postavil aj španielsky prokurátor. Za vinníka označil len otca Jorgeho, ktorý spoločnosti založil ešte v čase, keď bol Messi neplnoletý. Súd však skonštatoval, že dnes 27-ročný Messi mohol vedieť o pochybných transakciách a mal im v takom prípade zabrániť. Zo situácie ťažil bez ohľadu na nevedomosť o nekalej činnosti.

Právni zástupcovia Argentínčana argumentovali, že Messi „nestrávil ani minútu svojho života čítaním, študovaním, či analyzovaním zmlúv“ na čo súd reagoval, že Messi všetky z podstatných kontraktov vlastnoručne podpísal už po dovŕšení osemnástich rokov a figuruje ako jediný správca jednej zo spoločností. Messi sa proti rozsudku okamžite odvolal, no súd jeho sťažnosť dnes zamietol.

Messi a jeho otec vlani španielskym úradom dobrovoľne zaplatili sumu 5 miliónov eur. Celkovo sa zaviazali vrátiť ďalších 25 miliónov eur do roku 2018.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie