Denník N

Kočner Bödörovi: Vylustruj mi, prosím, prokurátorku Mištíkovú aj jej deti

Výsledok policajného lustrovania reportéra Denníka N Mira Kerna. Reprofoto - MK
Výsledok policajného lustrovania reportéra Denníka N Mira Kerna. Reprofoto – MK

Pre Kočnera lustrovali nielen novinárov, ale aj prokurátorov, ktorí dozorovali jeho kauzy. Bolo to tak aj v prípade prokurátorky, ktorá mala na starosti Kočnerove kauzy Donovaly a Welten.

Marian Kočner získal na polícii podrobné údaje nielen o novinároch. Od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý je príbuzný policajného exprezidenta Tibora Gašpara, žiadal vylustrovať aj prokurátorov dozorujúcich jeho kauzy.

To, že neboli lustrovaní len novinári, zverejnili v pondelok dvaja prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí dozorujú prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Prosím si pavúk, aj pavúk detí

„Neboli ste lustrovaní len vy, lustrovaní boli aj niektorí naši kolegovia: rovnaké diagramy alebo pavúky mali byť spracované aj vo vzťahu k nim,“ opisoval poznatky z vyšetrovania pomocný dozorový prokurátor v kauze.

Pavúk, o ktorom hovoril, je vzťahový graf, ktorý vidí policajt, keď v policajnej databáze do vyhľadávača zadá meno lustrovanej osoby. Zobrazí mu manžela alebo manželku lustrovanej osoby, jej deti, rodičov a súrodencov. Vidí tiež evidenčné číslo a značku auta, ktoré používa. Má prístup aj k všetkým vydaným dokladom – občianskemu preukazu, pasu alebo vodičskému preukazu.

Lustrovanie prokurátorov však nie je také jednoduché, ako to bolo v prípade novinárov, pretože informácie o nich sú zákonom špeciálne chránené vzhľadom na povolanie, ktoré vykonávajú. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie