Denník N

Kočnerovi spojenci dostali z prokuratúry posledné varovanie

Smutné svedectvo o ére „najlepšieho ministra vnútra v dejinách“ prichádza z veľmi kompetentnej adresy.

Tlačová konferencia prokurátorov, ktorí vyšetrujú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bola zatiaľ najvýraznejším verejným potvrdením, že bývalé vedenie polície nebolo najlepšie v dejinách, ako radi hovoria v Smere. Naopak, po tom mečiarovskom bolo s veľkým náskokom pred konkurentmi druhé najhoršie v ponovembrovej histórii. V lepšom prípade. V horšom sa dozvieme, že bolo ešte horšie. Lebo existuje dôvodné podozrenie, že minimálne poskytovaním informácií sa zaplietlo do vrážd a ich plánovania.

V pondelok sme sa napríklad dozvedeli, že Kočnerovi poskokovia na polícii nelustrovali len novinárov, ale aj prokurátorov špeciálnej prokuratúry. Už na protiprávne sledovanie novinárov musel mať ktosi pocit nedotknuteľnosti a beztrestnosti. Pri prokurátoroch je priam isté, že doň museli byť zapojené bývalé policajné špičky. Pretože, ako vysvetlili prokurátori zo špeciálu, na ich lustrovanie existujú veľmi prísne pravidlá a obmedzenia, na ktorých porušenie má z logiky veci len ťažko kapacitu ktosi zo spodných poschodí policajnej moci.

Veta jedného z prokurátorov, že odporúča ľuďom, ktorí sú v Kočnerovej komunikácii, aby to prišli vysvetliť ešte teraz, „pretože neskôr to môže byť zásadným spôsobom v ich neprospech“, sa mnohým na polícii, prokuratúre či v justícii určite počúva veľmi zle. Je len malá šanca, že varovanie bude vypočuté a kolaboranti s mafiou v bezpečnostnom aparáte štátu sa zajtra prídu prihlásiť a vypovedať. Je však zrejmé, že prokuratúra je vo vyšetrovaní ďalej, než sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie