Denník N

Slováci vyvinuli hru o triedení odpadu vo virtuálnej realite. Držali sa hesla „škola hrou“

Keď hráč vhodí odpad tam, kam nemá, rozsvieti sa červená a odrátajú sa mu body. „Chybami sa deti učia,“ vraví spolutvorca hry Marian Zelina. Foto – Mária Kecsőová  
Keď hráč vhodí odpad tam, kam nemá, rozsvieti sa červená a odrátajú sa mu body. „Chybami sa deti učia,“ vraví spolutvorca hry Marian Zelina. Foto – Mária Kecsőová  

Na Slovensku skončí na skládkach až okolo 70 percent odpadu. Autori hry chcú vplývať na mladú generáciu, aby sa ľudia naučili triediť odpad.

Keď si nasadíte okuliare na virtuálnu realitu, ocitnete sa pred triediacou linkou na odpad. Na páse sú rôzne predmety – sklenené fľaše, papierové škatule či plastové tégliky. Ak ich správne zatriedite a vhodíte do určenej priehradky, získate body.

Ak nestíhate alebo robíte chyby, body strácate a pri pohľade von z okna vidíte, ako sa hromadí hora odpadu a rastie znečistenie prostredia.

Takúto hru pripravila spoločnosť Moving Environment a občianske združenie Príroda na dotyk v spolupráci s Fakultou informatiky a informačných technológií STU.

Chcú vplývať na mladú generáciu

Vyvíjalo ju viacero študentov pod vedením programátora Juraja Vincúra z STU, ktorý je spoluautorom projektu. „Ide o ukážku spolupráce súkromnej a akademickej sféry,“ povedal pre Denník N Marian Zelina, lekár a riaditeľ Moving Environment.

„Problematike životného prostredia sa venujeme už dlhšie,“ vraví Zelina a dodáva, prečo sa pustili práve do projektu triedenia odpadu: „Téma je veľmi aktuálna a chceli sme vplývať na mladú generáciu. Keď budú deti hádzať odpad tam, kam majú,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie